Izvor:
18.10.2017 u 17:21
0

Upozorenje Interpola: Džihadisti se vraćaju u BiH!

Jirgen Štok, generalni sekretar “Interpola“ izjavio je danas u Sarajvu da se, zbog povratka džihadista i njihovog poraza u Iraku i Siriji menja međunarodna i bezbednosna situaicja što zahteva od svih da bolje sarađuju i razmijenjuju podatke.

On je na konferenciji zanovinare, nakon današnjeg sastanka sa Dragnaom Mektićem, minsitrom bezbendosti BiH i sa direktorima policijskih agencija u BiH, rekao da su pretnje od međunarodnog terorizma, organizovanog i sajber kriminala, veće nego ranije na međuanrodnom nivou.

"Mnogo su kompleksne i ni jedna zemlja nije u situaciji da se sama izbori sa tim pretnjama. Jedinice za sprovođenje zakona, policijske agencije, zbog terorističkih pretnji i napada koji se dešavaju u svim delovima sveta, zaista su u situaciji da treba koristiti uspostavljene mreže policijskih agencija. I iz te perspektive želim da pohvalim BiH i centralnu ulogu koju su policijske snage iz ove zemlje imali u zajedničkim operacijama, posebno kada je u pitanju ilegalna trgovina vatrenim oružjem“, rekao je Štok.

On je istakao da su svi granični prelazi BiH priključeni na Interpolov sistem, što m omogućava pristup svim bazama podataka.

Mektić je rekao da je sa Štokom razgovarao o proširenju saradnje između BiH i “Interpola“ i o potrebi da BiH uputi svog oficira u sedište ove organizacije.

"Upoznao sam sekretara šta su to ključni bezbednosni izazovi unutar BiH i na neki način sam pozitivno iznenađen kako je Interpol vrlo brzo reagovao u nekim institucijama, posebno kada je u pitanju borba protiv radikalizma i terorizma", rekao je Mektić, prenele su banjalučke Nezavisne novine.

Upozorio je, kaže, da će se sada, nakon poraza ISIL-a, jedan broj onih koji su ratovali sa ISIL-om vraćati u Evropu, pa i u BiH.

"I mislim da ćemo i na tom planu dobijati od Interpola određene analize i podatke“, rekao je Mektić.

tanjug.rs
Foto: wikimedia, arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter