Izvor:
21.10.2017 u 21:36
0

Hrabar potez Trampa: „Dozvoliću otvaranje dosijea o ubistvu Kenedija“!

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je na svom tviter nalogu da će njegova administracija dozvoliti otvaranje strogo poverljivih dokumenata o atentatu na bivšeg predsednika SAD Džona F. Kenedija.

Tramp je doneo odluku uprkos preporuci Nacionalnog saveta za bezbednost da to ne čini. Neki su već prokomentarisali da Tramp to radi sa namerom da skrene pažnju sa niza negativnih priča u kojima je akter on ili njegova administracija, piše "Independent".

"Dozvoliću, kao predsednik, da se već dugo blokirani i poverljivi fajlovi o Džonu Kenediju otvore", napisao je Tramp na Tviteru.

S obzirom na način na koji se obratio putem Tvitera, postoji nagoveštaj da bi otvaranje dokumenata ipak moglo da bude blokirano, ali javnost očekuje da se to ne desi.

Dokumenta bi trebalo da budu obelodanjena 26. oktobra, a Tramp je jedina osoba koja ima vlast da to spreči.

Radi se o kolekciji od 35.000 dokoumenata koji i dalje nisu u potpunosti dostupni javnosti, među kojima i 3.603 dokumenta koja javnost nikada nije videla.

"Američka javnost zaslužuje da zna činjenice i makar zaslužuju da znaju šta je to vlada krila od njih sve ove godine", rekao je prošlog meseca za AP profesor Leri Sabato, politikolog i autor knjige o Kenediju.

Džon F. Kenedi ubijen je u Dalasu u američkoj saveznoj državi Teksas 22. novembra 1963. godine i od tada se pojavilo pregršt teorija zavere o njegovoj smrti.

Za Kenedijevo ubistvo okrivljen je bivši marinac Li Harvi Osvald, kojeg je pre suđenja ubio vlasnik diskoteke Džek Rubi. Rubi je za ubistvo Osvalda osuđen na smrt, međutim, ta kazna je ukinuta.

Komisija za istragu o atentatu na Džona Kenedija, kolokvijalno poznata kao Vorenova komisija, došla je zaključka da je Osvald delovao sam u ubistvu predsednika, kao i to da je Rubi Osvalda ubio bez ičije pomoći.

Nalazi komisije su proglašeni kontroverznim a mnoge kasnije sprovedene istrage uspele su i da demantuju i da potvrdi neke nalaze komisije.

tanjug.rs
Foto: wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter