parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

PUDŽEMON OŠTRO: Ne prihvatam mere španske vlade o raspuštanju katalonske vlade i raspisivanju izbora!

Katalonski lider Karles Pudždemon izjavio je večeras da narod Katalonije ne može da prihvati "nezakonite" mere španske vlade o raspuštanju katalonske vlade i raspisivanju izbora u tom regionu i ocenio da to predstavlja "najgori napad na institucije i narod Katalonije još od vojne diktature Fransiska Franka", prenosi Rojters.

"Tražim od parlamenta da se sastane na plenarnoj sednici tokom koje ćemo mi, predstavnici suvereniteta građana, biti u mogućnosti da odlučimo o ovom pokušaju likvidacije naše vlade i naše demokratije i delujemo u skladu s njim", poručio je Pudždemon u govoru prenošenom na televiziji.

Kako prenosi AFP, on je dodao da mere vlade u Madridu "nisu u skladu sa demokratskim ponašanjem i ne poštuju vladavinu prava".

AP navodi da je Pudždemon kazao da pokušaj španskog premijera Marijana Rahoja da "ponizi" Kataloniju predstavlja "napad na demokratiju".

Predsednica katalonskog parlamenta Karme Forkadelj izjavila je prethodno da mere koje donela španska vlada predstavljaju "državni udar" i "napad na demokratiju".

Kako prenosi Rojters, ona je u televizijskom obraćanju rekla da je posvećena odbrani suvereniteta katalonskog parlamenta."

Prema njenim rečima, Rahoj je objavio "de fakto državni udar sa ciljem uklanjanja demokratski izabranog parlamenta", prenosi AP.

Forkadeljova je ocenila i da odluka španske vlade predstavlja "autoritarni udar u jednoj članici Evropske unije".

 

Blic.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost