Izvor:
26.10.2017 u 03:23
0

Novi sukob Trampa sa republikancima!

Nakon što su dvojica republikanskih senatora oštro kritikovala američkog predsednika Donalda Trampa i saopštila da se povlače, on im je odgovorio na Tviteru da je razlog njihovog povlačenja “veoma jednostavan – nemaju šanse da ponovo budu izabrani”.

Senator iz Arizone Džef Flejk je poslednji među republikancima koji se suprotstavio Trampovoj administraciji. Poput kolege iz Tenesija, Boba Korkera, Flejk je rekao da se neće kandidovati za reizbor 2018., zbog toga što se ne slaže sa pravcem u kojem ide njegova stranka, prenosi Glas Amerike.

Flejk je u jucerašnjem govoru istakao da žali zbog onoga što je “postalo normalno” u američkoj politici i da je vreme da se tome suprotstavi.

On je kazao da je po njemu duboko pogrešno ćutanje dok se norme i vrednosti, koje su držale Ameriku jakom, potkopavaju, dok se savezništva I dogovori koji su osiguravali stabilnost celog sveta ugrožavaju.

"Chutanje i nečinjenje povodom tako nestabilnog ponašanja je, po meni, duboko pogrešno I još nije viđeno u istoriji”, istakao je Flejk.

Pre Flejka, i republikanski senator iz Tenesija Bob Korker poručio je da je od Trampa očekivao da se izdigne iznad situacije i da “vodi naciju umesto što je deli”.

On je u odgovoru na novinarsko pitanje rekao i da ne misli da je predsednik Tramp dobar uzor deci.

“Konstatno iznošenje neistina, lične prozivke i ponižavanje nacije – mislim da će po tome Tramp ostati upamćen”, dodao je Korker.

Bela kuća je brzo odgovorila na ove kritike, a portparolka je branila Trampa i rekla da dvojica senatora u svojim državama nisu imala dovoljnu podršku za reizbor.

“Ovog predsednika istorija će pamtiti po tome što je doprineo porazu Islamske države, i osnažio ekonomiju koja decenijama nije bila na tom nivou. Otkad je izabran, otvoreno je million i 700.000 radnih mesta, a nezaposlenost je najniža u proteklih 16 godina. To su stvari koje ljude zaista interesuju, a ne neki minorni komentari senatora Korkera i Flejka”, rekla je portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders.

Vodeći republikanci u Senatu žale zbog Flejkovog odlaska. Lider većine u Senatu Mič Mekonel pohvalio ga je zbog “visoke principijelnosti koju je doneo sa sobom”.

“Iz moje perspektive, senator iz Arizone je sjajan timski igrač koji se uvek trudi da dođe do konstruktivnog rešenja bilo kog problema”, naveo je on.

Sentor iz Arizone Džon Mekejn, koji se takođe sukobljavao sa Trampom, Flejka je ocenio kao “časnog coveka sa integritetom, pristojnog I posvećenog”.

Nekoliko republikanaca iz Predstavničkog doma Kongresa je najavilo da se neće ponovo kandidovati na izborima 2018. godine.

Happytv.rs/Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter