Izvor:
04.11.2017 u 15:38
0

Povratak otpisanog: Marti Ahtisari sad ima plan i za Kataloniju!

Kriza u Španiji privukla je pažnju i finskog pregovarača Martija Ahtisarija koji je rešavao status Kosova u izdanju od subote.

Kako navode, Ahtisari je na Nordijskom savetu u Helsinkiju ocenio da su Katalonci “napravili glupost“ kada su jednostrano proglasili nezavisnost, ali i da su Španci previše burno reagovali.

Osim toga, on je pozvao Madrid da smenjenom katalonskom lideru Karlesu Pućdemonu dozvoli da se vrati i u učestvuje na izborima.

“Potrebno je posredovanje. Ne znam da li mogu da se uključe EU ili UN, ali ne treba da dozvolimo da se situacija otme kontroli“, naveo je Ahtisari.

Ahtisari je bivši predsednik Finske i medijator Ujedinjenih nacija. Nobelovu nagradu za mir dobio je 2008. godine “za višedecenijsko angažovanje i posredovanje u uspostavljanju mira i rešavanju konflikata na više kontinenata“.

Zvanični Madrid je više puta odbijao pozive katalonskih zvaničnika za posredovanjem Evropske unije ili neke druge zemlje, navodeći da je katalonska kriza unutrašnji problem Španije.

Inače, španski Nacionalni sud saopštio je u petak da je sudija izdao evropski nalog za hapšenje smenjenog katalonskog lidera Karlesa Pućdemona i četiri ministra.

Pućdemon i njegovi saradnici se nakon proglašenja nezavisnosti Katalonije nalaze u Belgiji, a optuženi su za pobunu, podsticanje na pobunu, zloupotrebu javnih fondova i kršenje poverenja.

Pućemon je u Belgiju otišao posle proglašenja nezavisnosti Katalonije, kada je zvanični Madrid aktivirao član 155 Ustava Španije kojim je preuzeo nadležnosti katalonske vlade, ali nije ukinuo autonomiju regiona.

Srpski zvaničnici su nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Katalonije više puta isticali da je taj slučaj isti kao slučaj Kosova, samo što je međunarodna zajednica tada stala uz Kosovo i podržala nezavisnost, a u slučaju Katalonije nije. Nezavisnost Katalonije odbile su sve svetske sile, kao i Evropska unija.

b92.net
Foto: wikipedia, arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter