Izvor:
04.11.2017 u 16:28
0

Belgija neće uticati na budućnost Pudždemona!

Belgijska vlada neće imati uticaj na budućnost smenjenog kaltalonskog lidera Karlesa Pudždemona, izajvio je danas belgijski ministar pravosuđa Koen Gens, nakon što je Španija izadala nalog za njegovo hapšenje.

On je rekao da je evropski nalog za hapšenje "potpuno legalan postupak", preneo je AP.

Gens je istakao da za razliku od normalne međunarodne ekstradicije, "izvršna vlast ne igra nikakvu ulogu u proceduri Evropskog naloga za hapšenje (EAV)".

"Sve ide preko direktnih kontakata između pravosudnih organa", rekao je belgijski ministar pravosuđa.

Belgijske vlasti primile su od Španije nalog za hapšenje smenjenog katalonskog lidera Karlesa Pudždemona i proučiće ga, pre nego što ga budu predale sudiji, izjavio je sinoć za Rojters federalni tužilac Erik van der Sipt.

"Proučićemo ga, daćemo ga istražnom sudiji možda sutra ili prekosutra", kazao je Van der Sipt.

Španski Nacionalni sud saopštio je prethodno da je sudija izdao evropski nalog za hapšenje smenjenog katalonskog lidera Karlesa Pudždemona i četvoro njegovih bivših ministara.

Rojters navodi da se Pudždemon i saradnici nalaze u Belgiji i da su optuženi za pobunu, podsticanje na pobunu, zloupotrebu javnih fondova i kršenje poverenja.

Navodi se da je sudija odbio Pudždemonov zahtev za svedočenjem putem videokonferencije iz Belgije.

Sudija Nacionalnog suda Karmen Lamela podnela je zahtev belgijskom tužiocu da privede Pudždemona i četvoro njegovih ministara, i da izda odvojene naloge za potragu i hapšenje kako bi se Evropol upozorio u slučaju da oni pobegnu iz Belgije, prenosi AP.

Bivši predsednik katalonske vlade, koji je napustio Španiju i stigao u Belgiju nakon što je regionalna vlada smenjena, izjavio je ranije danas da je spreman da učestvuje na prevremenim regionalnim izborima koje je španska vlada raspisala za 21. decembar.

Pudždemon je belgijskoj državnoj televiziji na francuskom jeziku RTBF rekao da je spreman da se preda "istinskom pravosuđu (Belgije)", ali ne i španskom, jer su, kako je naveo, španske vlasti ispolitizovane.

tanjug.rs
Foto: rt/printscreen, twitter/Carles Puigdemont

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter