Izvor:
10.11.2017 u 02:22
0

RADIOAKTIVNI OBLAK NAD EVROPOM: Sumnja se na nesreću u nuklearnom objektu u Rusiji!

Radioaktivni oblak nad Evropom proteklih nedelja nagoveštava da je došlo do nesreće u nuklearnom objektu u Rusiji ili Kazahstanu poslednje nedelje septembra, saopštio je danas Francuski institut za nuklearnu bezbednost IRSN.

IRSN je isključio da se nesreća dogodila u nuklearnom reaktoru navodeći da je verovatnije reč o objektu za tretman nuklearnog goriva ili centru za radioaktivnu medicinu.

Institut napominje da nije došlo do uticaja na ljudsko zdravlje ili okruženje u Evropi, preneo je Rojters.

IRSN navodi u saopštenju da nije mogao da tačno odredi lokaciju oslobađanja radioaktivnog materijala, ali da je, na osnovu meteoroloških podataka, najverovatnije reč o oblasti južno od planine Ural, između Urala i Volge.

To bi, dodaje institut, moglo da ukaže na Rusiju ili Kazahstan.

"Ruske vlasti rekle su da nisu obaveštene da je došlo do nesreće na njihovoj teritoriji", rekao je direktor IRSN Žan Mark Peres. On je dodao da institut još nije stupio u kontakt sa kazahstanskim zvaničnicima.

Peres je rekao da su proteklih nedelja IRSN i drugi instituti za nuklearnu bezbednost u Evropi izmerili visok nivo rutenijuma 106, radiokativnog nuklida koji nastaje deljenjem atoma u nuklearnom reaktoru.

Kurir.rs
Foto: Arhiva/Twitter

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter