Izvor:
10.11.2017 u 21:43
0

RADIOKATIVNI OBLAK KOJI SE NADVIO NAD EVROPOM NIJE IZ KAZAHSTANA!

Zvaničnik Ministarstva energetike Kazahstana Timur Žantikin izjavio je danas da u toj zemlji nema radioaktivnog curenja.

U Kazahstanu nije ništa registrovano. Senzori nisu registrovali radioaktivni oblak – rekao je u telefonskom razgovoru za Sputnjik Žantikin, koji je zamenik predsednika Komiteta za atomski i energetski nadzor i kontrolu kazahstanskog Ministarstva energetike.

Zvanični predstavnik tog komiteta Ruslan Imankulov izjavio je da do njihovih teritorijalih jedinica takva informaacija nije stigla.

U naše teritorijalne jedinice takva vrsta informacija nije stigla, sve smo ih zvali – rekao je on za Sputnjik.

Francuski institut za nuklearnu bezbednost IRSN saopštio je u četvrtak da radioaktivni oblak nad Evropom proteklih nedelja nagoveštava da je došlo do nesreće u nuklearnom objektu u Rusiji ili Kazahstanu poslednje nedelje septembra.

IRSN je isključio da se nesreća dogodila u nuklearnom reaktoru, navodeći da je verovatnije reč o objektu za tretman nuklearnog goriva ili centru za radioaktivnu medicinu.

Institut napominje da nije došlo do uticaja na ljudsko zdravlje ili na okruženje u Evropi, preneo je Rojters.

IRSN je naveo u saopštenju da nije mogao da tačno odredi lokaciju oslobađanja radioaktivnog materijala, ali da je, na osnovu meteoroloških podataka, najverovatnije reč o oblasti južno od planine Ural, između Urala i Volge, što bi, dodao je institut, moglo da ukaže na Rusiju ili Kazahstan.

Ruske vlasti rekle su da nisu obaveštene da je došlo do nesreće na njihovoj teritoriji – rekao je direktor IRSN Žan Mark Peres za Rojters.

On je dodao da su proteklih nedelja i drugi instituti za nuklearnu bezbednost u Evropi izmerili visok nivo rutenijuma 106, radiokativnog nuklida koji nastaje deljenjem atoma u nukleranom reaktoru.

Blic.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter