Izvor:
15.11.2017 u 13:53
0

VOJSKA ZIMBABVEA TVRDI: Nema državnog udara, predsednik je bezbedan! (VIDEO)

Oficiri vojske Zimbabvea saopštili su da su tokom noći intervenisali da bi eliminisali "kriminalce" u okruženju predsednika Roberta Mugabea ali su demantovali da su pokušali da izvrše vojni udar protiv šefa države koji vlada zemljom od 1980. godine.

Intervencija vojske dolazu usred otvorenih nesuglasica izmedju Mugabea i načelnika Generalštaba vojske Konstatinoa Čivenge posle smenjivanja potpredsednika Zimbabvea Emersona Mnangagve, koji je važio kao mogući naslednik Mugabea.

General Sibusiso Mojo saopštio je tokom noći da vojska nije izvršila vojni udar protiv vlade.

"Samo smo se usmerili na kriminalce koji ga (Mugabea) okružuju. Očekujemo da se situacija vrati u normalu čim se naša misija završi", rekao je Mojo.

"Uveravamo narod da su njegova ekselencija predsednik i njegova porodica živi i zdravi i da je njihova bezbednost zagarantovana", dodao je general.

Tokom noći se čula pucnjava u blizini Mugabeove privatne rezidencije u Harareu, rekao je Frans presu jedan očevidac koji živi u blizini.

Načelnik Generalštaba vojske Konstantino Čivenga izjavio je posle nedavnog smenjivanja potpredsednika da bi vojska "mogla da interveniše ukoliko se nastavi čistka" u stranci predsednika.

Mugabeova stranka Zanu-PF potom je kritikovala Čivengu da se takva izjava može protumačiti kao "izdaja" osuđujući njegovu "želju da uzurpira mir i ohrabri pobunu".

Smenjeni potpredsednik Mangagva (75), čiji je nadimak "krokodil", već više nedelja je bio pod oštrim kritikama bliskih saradnika predsednika, među kojima je i prva dama Grejs Mugabe. Oni mu zameraju da je navodno izmislio da je u avgustu bio žrtva pokušaja trovanja.

U svetlu te krize, američka ambasada u Zimababveu kasno sinoć je preporučila svojim državljanima koji borave u toj zemlji da ne izlaze na ulice zbog "političke neizvesnosti".

Predsednik Mugabe, rođen 21. februara 1924. godine, bio je posle sticanja nezavisnosti Zimbabvea najpre premijer, od 1980. do 1987, a od te godine je šef države.

Kontroverznog predsednika, nacionalnog heroja oslobađanja Zimbabvea od kolonijalne vladavine, optužuju za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje. Poznat je i po zapaljivim uvredama upućenim Zapadu, svojim protivnicima i novinarima.

Mugabe je zbog svog načina vladanja i odgovornosti za stanje u Zimbabveu kojim vlada čvrstom rukom, od 2002. na meti evropskih i američkih sankcija.

Kurir
Foto: Twitter/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter