Izvor:
02.12.2017 u 14:12
0

ŠOKANTNO OTKRIĆE: Kralj droge pravio drogu za ISIS!

Doktor Milan Zarubica, poznatiji kao srpski kralj sintetičkih droga, koji je u četvrtak uveče ponovo uhapšen u Makedoniji zbog proizvodnje i prodaje sintetičke droge, pravio je kaptagon – omiljenu drogu pripadnika ISIS-a.

Zarubica je uhapšen u akciji srpske i makedonske policije, zajedno sa još sedmoricom svojih saradnika, a otkrivene su dve moderno opremljene laboratorije za proizvodnju droge, i to u Tetovu i Srbiji. Vrednost zaplenjenih tableta je oko sedam miliona evra.

– Akcija je trajala gotovo godinu dana. U makedonskom gradu Tetovu otkrivena je ilegalna laboratorija za proizvodnju droga amfetaminskog tipa, i to sa pogonom za tabletiranje, dok je u Srbiji nađena manja ilegalna proizvodna hala. Ukupno je zaplenjeno 300 kilograma amfetaminskih tableta. Takođe, praćen je i transport opreme za laboratoriju iz Srbije u Makedoniju, kao i obrnuto – objašnjava sagovornik.

Zarubica je plan za proizvodnju sintetičke droge osmislio još dok je bio u zatvoru, gde je služio kaznu od 11 godina zbog proizvodnje i trgovine droge, a glavni ljudi su mu bili bratanac Bojan Zarubica i Stevan Klać, koji su takođe uhapšeni.

– Zarubica je 2014. godine bratancu naložio da osnuje firmu za popravku mašina. Bratanac je zatim registrovao firmu „Rd 22” sa sedištem u Zemunu. U toj firmi su potom pravili opremu za laboratorije, koju se izvozili za Makedoniju – objašnjava naš sagovornik princip rada Zarubičine grupe.

Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, izjavio je povodom hapšenja da je to jedan od najboljih rezultata kada je reč o zapleni sintetičke droge.

– Veoma je dobro što je uhapšen Milan Zarubica, jer se on smatra jednim od najvećih kreatora sintetičkih droga, a na ovim prostorima bio je poznat po toj delatnosti i ranije. Ova zaplena je veoma važna i zbog toga što je reč o kaptagonu, novoj sintetičkoj drogi, koja je omiljena i kod boraca ISIS-a – istakao je Stefanović.

Kako saznajemo, kaptagon je droga koju teroristi Islamske države masovno koriste jer im pomaže da ostanu budni i zadrže energiju.

– To je psihostimulator, derivat amfetamina, koji otupljuje živce i omogućava da se vojnici duže bore bez registrovanja bola od rana. Zbog toga se ponašaju kao zveri. Idealan je za podsticanje agresivnosti i uklanjanje straha – objašnjava naš sagovonrik i dodaje da se ispituje da li je ova kriminalna grupa drogu direktno prodavala borcima Islamske države.

Inače, srpska policija je u toku istrage protiv Zarubice došla i do kupaca njegove droge, koji se uglavnom nalaze u Turskoj. Zbog toga je, kako je istakao ministar Nebojša Stefanović, stupljeno u kontakt i sa turskom policijom.

– Istraga će se najverovatnije nastaviti i u Turskoj, jer smo došli do identiteta potencijalnih kupaca. Zbog toga je akcija toliko dugo trajala, jer smo hteli da obezbedimo čvrste dokaze – rekao je on.

Izvor: Alo!
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter