Izvor:
04.12.2017 u 03:51
0

Nemačka: Sumnjiv paket kriminalna aktivnost, nije terorizam!

Nemačke vlasti koje su istraživale sumnjivi paket koji je dostavljen apoteci u blizini božićne pijace grada Potsdama saopštile su danas da je to pre bila kriminalna aktivnost nego "terorizam".

Ministar unutrašnjih poslova nemačke pokrajine Brandenburg u kojoj se nalazi Potsdam Karl Hejnc Šreter rekao je na konferenciji za novinare da su iza dostave paketa bili kriminalci koji su želeli da iskoriste taj paket kako bi iznudili milione evra logističkoj firmi DHL kojoj su pokušali da dostave paket, prenosi Rojters.

Policija je saopštila da je postojala velika verovatnoća da paket sam eksplodira, a on je kasnije uništen u kontrolisanoj eksploziji.

Kako se navodi, osoblje apoteke u Potsdamu je u petak pozvalo policiju čim je primetilo sumnjivi paket.

Kompanija DHL je upozorila javnost da ne otvara pakete ukoliko ne prepoznaje adresu pošiljaoca ili ukoliko im je ta adresa sumnjiva.

Vlasti su saopštile da osobe koje su poslale paket najverovatnije žive u Berlinu ili u Brandenburgu nadomak nemačke prestonice.

Nije otkriveno koliko su novca tražili, ali je saopšteno da su oni poručili DHL-u da će poslati još paketa koji bi mogli da ubiju ili nanesu povrede ukoliko firma odbije da plati traženu sumu.

Kako je AP prethodno izvestio pozivajući se na nemačke zvaničnike, sumnjivi paket, u kojem su se nalazile moćne petarde, žice i ekseri, zbog kojeg je nedavno evakuisan centar Potsdama, deo je ucenjivačke zavere protiv kompanije za dostavu pošiljki DHL.

Paket je isporučen u petak apoteci u istoj ulici u kojoj se održavao Božićni vašar u Potsdamu.

Šroter je rekao da paket najverovatnije nije trebalo da bude isporučen na tom vašaru.

Pošiljalac paketa je i dalje na slobodi, a onlajn kompanija u Frankfurtu primila sličan paket "pre nekog vremena", dodaju zvaničnici.

Predmet je pronađen u petak po podne, nakon čega je policija brzo evakuisala tu zonu i pozvala eksperte da izvedu kontrolisanu eksploziju.

Nemačka je pod jakim merama bezbednosti skoro godinu dana nakon što je islamista iz Tunisa kamionom uleteo u božićni vašar u Berlinu usmrtivši 11 osoba.

U Nemačkoj je ove godine otvoreno 2.600 božićnih vasara, a nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mazijer je ranije ove nedelje rekao da je pojačana razmena informacija i da su preduzeti drugi koraci kako bi se bezbednost dodatno pojačala.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je ove nedelje da je opasnost od napada u Evropi i Nemačkoj "kontinuirano visoka".

Happytv.rs/Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter