parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

TRAMP UZDRMAO SVET: Priznao Jerusalim!

 

Predsednik SAD Donald Tramp priznao je Jerusalim za glavni grad Izraela, čemu su se protivili evropski i arapski zvaničnici upozoravajući da će ta odluka započeti haos na Bliskom istoku i zapaliti svet.

On je dao instrukcije Stejt deparmentu da razviju plan preseljenja ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim, međutim, potpisao je dekret kojim se preseljenje odlaže za 6 meseci.

- Mislim da je vreme da priznamo Jerusalim kao prestonicu Izraela, rekao je.

Jerusalim nije samo srce tri velike religije, već je i jedna od najuspešnijih demokratija na svetu, dodao je.

- Pozivam sve tri strane da održe status-kvo, rekao je predsednik SAD. 

- Potpredsednik Majk Pens će u narednim danima posetiti Izrael kako bi se potvrdila naša namera, zaključio je Tramp svoje obraćanje medijima uz pozdrav "Nek Bog blagoslovi Izrael, Palestince i Sjedinjene Američke države".

Ovim potezom, SAD će biti jedina država na svetu koja će svoje diplomatsko predstavništvo imati u Jerusalimu.

Podsetimo, predsednik SAD Donald Tramp je juče obavestio palestinskog predsednika Mahmuda Abasa da planira da preseli ambasadu svoje zemlje u Jerusalim.

Abas je upozorio Trampa na "opasne posledice" takve odluke na mirovni proces, bezbednost i stabilnost u regionu i svetu, saopštilo je palestinsko predsedništvo Tramp je danas razgovarao telefonom i s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i jordanskim kraljem Abdulahom Drugim, pošto je razgovarao s Abasom, u očekivanju objave odluke o statusu Jerusalima.

Ako se Jerusalim prizna kao glavni grad Izraela ili se ambasada preseli u taj grad, prekinuće se decenijama dugu politiku SAD u odnosu na Bliski istok, što bi moglo da izazove nasilje u regionu.

 

Izvor: Kurir.rs
Foto: Twitter/FloridaforHRC

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost