Izvor:
07.12.2017 u 02:24
0

TRAMP UZDRMAO SVET: Priznao Jerusalim!

Predsednik SAD Donald Tramp priznao je Jerusalim za glavni grad Izraela, čemu su se protivili evropski i arapski zvaničnici upozoravajući da će ta odluka započeti haos na Bliskom istoku i zapaliti svet.

On je dao instrukcije Stejt deparmentu da razviju plan preseljenja ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim, međutim, potpisao je dekret kojim se preseljenje odlaže za 6 meseci.

– Mislim da je vreme da priznamo Jerusalim kao prestonicu Izraela, rekao je.

Jerusalim nije samo srce tri velike religije, već je i jedna od najuspešnijih demokratija na svetu, dodao je.

– Pozivam sve tri strane da održe status-kvo, rekao je predsednik SAD.

– Potpredsednik Majk Pens će u narednim danima posetiti Izrael kako bi se potvrdila naša namera, zaključio je Tramp svoje obraćanje medijima uz pozdrav "Nek Bog blagoslovi Izrael, Palestince i Sjedinjene Američke države".

Ovim potezom, SAD će biti jedina država na svetu koja će svoje diplomatsko predstavništvo imati u Jerusalimu.

Podsetimo, predsednik SAD Donald Tramp je juče obavestio palestinskog predsednika Mahmuda Abasa da planira da preseli ambasadu svoje zemlje u Jerusalim.

Abas je upozorio Trampa na "opasne posledice" takve odluke na mirovni proces, bezbednost i stabilnost u regionu i svetu, saopštilo je palestinsko predsedništvo Tramp je danas razgovarao telefonom i s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i jordanskim kraljem Abdulahom Drugim, pošto je razgovarao s Abasom, u očekivanju objave odluke o statusu Jerusalima.

Ako se Jerusalim prizna kao glavni grad Izraela ili se ambasada preseli u taj grad, prekinuće se decenijama dugu politiku SAD u odnosu na Bliski istok, što bi moglo da izazove nasilje u regionu.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Twitter/FloridaforHRC

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter