Izvor:
07.12.2017 u 15:49
0

Arapi besni na Trampa, pale američke zastave! (VIDEO)

Sve svetske agencije prenele su vest da je odluka Trampa da Jerusalim prizna kao prestonicu Izraela izazvala osudu i žestoke reakcije muslimanskih zemalja širom Bliskog istoka.

Predsednik Indonezije Joko Vidodo, lider najmnogoljudnije muslimanske zemlje, osudio je odluku SAD da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela. "Indonezija najoštrije osuđuje odluku SAD da jednostrano prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela i traži od te zemlje da preispita tu odluku. Taj potez može da uzdrma opštu bezbednost i stabilnost", rekao je Vidodo.

Premijer Malezije Nadžib Razak pozvao je muslimane širom sveta da se suprotstave priznavanju Jerusalima kao izraelske prestonice. "Pozivam sve muslimane širom sveta da se čuje njihov glas i da jasno stave do znanja da se protive priznavanju Jerusalima kao prestonice", rekao je Nadžib.

Portparol vlade Jordana Mohamed el Momani saopštio je da ta zemlja odbacuje jednostranu odluku SAD nazvavši je pravno ništavnom jer konsoliduje okupaciju Izraela u istočnom delu spornog grada.

Jordanski kralj Abdulah II izrazio je zabrinutost u telefonskom razgovoru sa Trampom kome je rekao da ignorisanje prava Palestinaca, muslimana i hrišćana u Jerusalimu može samo da izazove širenje ekstremizma.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova Trampov potez naziva "neodgovornim" i poziva Vašington da ga preispita.

Istovremeno, iračka vlada zahteva od SAD da povuče odluku o priznavanju Jerusalima kao prestonice Izraela kako bi se izbeglo rasplamsavanje terorizma. "Upozoravamo na opasne posledice ove odluke o stabilnosti regiona i sveta. Američka administracija mora da povuče tu odluku kako bi sprečila opasne eskalacije koja bi podstkla ekstremizam i stvorila povoljne uslove za terorizam.

I Egipat odbacuje odluku SAD o premeštanju ambasade u Jerusalim, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Egipta i dodaje da Trampovo priznanje Jerusalima kao izralske prestonice ne menja pravni status grada, prenosi Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Irana saopštilo je da Iran "ozbiljno osuđuje" odluku SAD koja, kako se navodi, krši međunarodne rezolucije.

Saudijska Arabija izrazila je takođe protivljenje Trampovom potezu navodeći da on "provocira osećanja muslimana širom sveta".

Katar je takođe ocenio da odluka o premeštanju američke ambasade u Jerusalim predstvlja "opasnu eskalaciju i smrtnu kaznu za sve koji žele mir", prenosi Al Džazira.

I Liban upozorava da Trampova odluka preti mirovnom procesu i stabilnosti u regionu.

Najveće reakcije, očekivano, dolaze iz Palestine, gde su se u pojasu Gaze, inače najspornijem delu teritorije oko koje se spore Palestina i Izrael, odmak nakon Trampove odluke Palestinci počeli okupljati masovno.

Na proteste je izašlo više hiljada njih i oni su palili američke zastave i slike Trampa.

Takođe, škole i prodavnice zatvorene su od jutros na Zapadnoj obali, dok se Palestinci pripremaju da nastave protest. Političke grupe zakazale su za podne protestne marševe u centrima gradova na toj okupiranoj palestinskoj teritoriji.

b92.net
Foto: ruptly/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter