Izvor:
07.12.2017 u 17:16
0

TRAMPOVA LAVINA: Posle SAD i ova zemlja priznala Jerusalim!

Češka je saopštila da priznaje zapadni Jerusalim kao glavni grad Izraela. Međutim, još ne premeštaju ambasadu iz Tel Aviva u taj grad.

Saopštenju je prethodila objava predsednika SAD Donalda Trampa da njegova administracija priznaje Jerusalim kao izraelski glavni grad i instrukcije Stejt departmentu da se pripremi selidba ambasade te zemlje iz Tel Aviva, navode izraelski mediji.

Tramp nije pravio razliku između zapadnog i istočnog Jerusalima koji je Izrael osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

– Češka Republika trenutno, pre nego što je mir potpisan između Izraela i Palestine, priznaje Jerusalim da je u stvari glavni grad Izraela u granicama demarkacione linije iz 1967. Češka zajedno sa drugim zemljama, članicama EU na osnovu odluke Saveta za međunarodne poslove EU, smatra da će Jerusalim biti budući grad obe države, a to znači države Izrael i buduće države Palestine. Ministarstvo može da počne razmatranje premeštanja češke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim samo na osnovu rezultata pregovora s ključnim partnerima u regionu i svetu – navodi se u saopštenju češkog Ministarstva spoljnih poslova.

Rusija je 2012. priznala zapadni Jerusalim, deo grada pre rata 1967. godine, kao glavni grad Izraela.

Tramp je odustao od decenijske američke politike u odnosu na Jerusalim, proglasivši duboko podeljeni Sveti grad prestonicom Izraela. Odgovarajući na upozorenja iz celog sveta da je to opasan potez, američki lider je tvrdio da je nakon ponovljenih neuspešnih pokušaja da se postigne mir došlo vreme za novi pristup. On je takođe prvi put podržao koncept rešenja decenjskog sukoba po modelu dve države za Izraelce i Palestince ako se dve strane o tome dogovore.

Još u očekivanju Trampovog saopštenja, lideri drugih zemlja su navodno izrazili interes za selidbu svojih diplomatskih misija. Predsednik Filipina Rodrigo Duterte je poslao poruku Izraelu da želi da premesti ambasadu svoje zemlje.

I druge zemlje su takođe kontaktirale Ministarstvo spoljnih poslova u Jerusalimu. S druge strane, lideri mnogih zemalja širom sveta izrazili su oštro protivljenje. Izrael je pozdravio Trampovu odluku i premijer Benjamin Netanjahu ju je označio važnim korakom ka miru. Nekolicina opozicionih lidera je takođe pozdravila priznanje Jerusalima.

Izvor: Blic
Foto: Twiter/TRUMP News 24/7‏

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter