Izvor:
07.12.2017 u 19:02
0

POSLEDICE TRAMPOVE ODLUKE: Sukob Palestinaca i Izraelaca u Vitlejemu!

Izraelski premijer Banjamin Netanjahu izjavio je danas, nepun dan pošto je predsednik SAD Donald Tramp, saopštio da priznaje Jerusalim kao glavni grad Izraela, da i druge zemlje sada razmatraju preseljenje svojih ambasada u taj grad.

"U kontaktu smo sa drugim zemljama koje će saopštiti slično priznanje i nemamo sumnje da će čim se Ambasada SAD preseli u Jerusalim i pre toga, više ambasada takođe preseliti", rekao je danas Netanjahu u Ministarstvu spoljnih poslova Izraela, preneli su izraelski mediji.

Netanjahu je u sredu pohvalio Trampovo priznanje, označivši taj dan istorijskim.

Takođe je rekao da svaki mirovni sporazum sa Palestincima mora uključiti Jerusalim kao glavi grad Izraela, najavivši da neće biti izmena statusa svetih mesta.

U međuvremenu je izraelska vojska saopštila da razmešta dodatne vojnike na Zapadnoj obali pred petak kada se očekuju veliki palestinski protesti zbog Trampovog poteza, preneo je AP.

U vojnom saopštenju je navedeno da će biti razmešteno nekoliko bataljona na toj teritoriji dok će drugi vojnici biti u pripravnosti da odgovore na mogući razvoj događaja.

Palestinci već danas štrajkuju širom Zapadne obale i u istočnom Jerusalimu, a u petak se protesti očekuju nakon tradiconalnih molitvi u podne.

Glavni lider islamskog ekstremističkog Hamasa Ismail Hanije je pozvao na novi ustanak, intifadu, protiv Izraela zbog Trampove odluke koju je nazvao "agresijom na naš narod i rat protiv naših svetinja", najavivši da će neredi početi sutra.

"Želimo da ustanak traje i nastavi se ne bi li Tramp i okupator zažalili zbog te odluke", rekao je Hanije u gradu Gazi.

Hamas je odgovoran za pogibiju stotina Izraelaca tokom oružanog ustanka ranih 2000-tih godina, ali sposobnost da izvede napade sada je ograničeniji.

Izrael drži pod blokadom pojas Gaze, a mnoge pristalice Hamasa na Zapadnoj obali su uhapšene.

Ipak Hamas raspolaže velikim arsenalom raketa koje mogu da pogode mnoga područja u Izraelu.

Palestinski ambasador Mohamed Nabhan obavestio je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića o reakciji Palestine na odluku američke administracije o priznanju Jerusalima za glavni grad Izraela a Vučić je izrazio nepromenjen stav Srbije prema prijateljskom palestinskom narodu, saopšteno je iz pres službe predsednika Srbije.

U saopštenju se navodi da je ambasador Nabhan preneo Vučiću pozdrave predsednika Mahmuda Abasa i obavestio ga o nepromenjivoj odluci palestinske države da čvrsto podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, kao i da u međunarodnim organizacijama glasa protiv članstva Kosova.

Uz zahvalnost za takav stav i prijateljstvo prema Srbiji, Vučić je rekao da Srbija ceni tradicionalna prijateljstva i da će njena spoljna politika voditi računa da ih ni u jednom trenutku ne zanemari.

Dvojica sagovornika su razgovarali o mogućnosti školovanja palestinskih studenata u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

novosti.rs
Foto: Rt/printscreen, PBS NewsHour/youtube printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter