SVETSKA BANKA DAJE NOVAC ZA TRGOVINU I SAOBRAĆAJ: Zapadnom Balkanu 150 miliona dolara!

 

 

Svetska banka je najavila da će zemljama Zapadnog Balkana dati 150 miliona dolara za unapređenje efikasnosti glavnih saobraćajnih koridora i za širenje trgovinskih veza.

Cilj Svetske banke je da se pojednostavi procedura na graničnim prelazima, poboljša efikasnost logističkih usluga i primeni savremena "pametna tehnologija" da bi se unapredio špediterski i putnički saobraćaj i da bi roba brže stigla do kupaca.

 

- Koristi za građane zemalja Zapadnog Balkana biće jedna milijarde dolara godišnje - istakla je glavni izvršni direktor Svetske banke Kristalina Georgijeva.

Georgijeva je, kako je saopštila Svetska banka, u Sofiji govorila na konferenciji o jačoj regionalnoj integraciji na Balkanu, čiji je domaćin bugarski premijer Bojko Borisov.

 

Tom skup prisustvovala je i premijerka Srbije Ana Brnabić. Zemlje Zapadnog Balkana, po oceni Svetske banke, već su ostvarile snažan rast i smanjenje siromaštva.

- Iako lideri zapadnog Balkana ostvaruju značajan napredak, analize Svetske banke pokazuju da po trenutnim stopama rasta, trebaće još šest decenija da nivo prihoda na zapadnom Balkanu dostigne nivo EU. Međutim, uz adekvatne reforme i makroekonomsku stabilnost, prosečne godišnje stope rasta mogle bi da dostignu pet procenata a nivo prihoda EU mogao bi da bude dostignut za samo dve decenije - smatra Svetska banka.

 

Izvor: Kurir
Foto: Twitter/rs_sputnik

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost