Izvor:
07.12.2017 u 20:55
0

ERDOGAN I PUTIN NA LINIJI: Razgovaraju o situaciji na Bliskom istoku!

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarati telefonom sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom o rešenjima za Bliski istok, u svetlu odluke SAD da prebace ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, prenosi TAS S.

– Očekujemo razgovor telefonom s Erdoganom u toku večeri. Glavna tema je situacija na Bliskom istoku nakon odluke predsednika SAD da prebaci američku diplomatsku misiju iz Tel Aviva u Jerusalim – rekao je Peskov.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Moskva ozbiljno zabrinuta zbog odluke SAD da premesti sedište ambasade u Jerusalim.

U saopštenju Ministarstva navodi se da se pravično i trajno rešavanje starog palestinsko-izraelskog sukoba, koji obezbeđuje rešavanje svih aspekata konačnog statusa palestinskih teritorija, uključujuci i osetljivo pitanje Jerusalima, putem direktnih palestinsko-izraelskih razgovorana, mora postići na osnovu međunarodnog prava, i odgovarajuće rezolucije Saveta bezbednosti UN i skupštine UN.

Kako se navodi, plan Vašingtona da premesti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim predstavlja pretnju procesu rešavanja palestinsko-izraelske krize i može da se odrazi na celokupnu situaciju na Bliskom istoku.

Američki državni sekretar Reks Tilerson rekao je prethodno, povodom kritika na račun odluke Trampa o priznanju Jerusalima kao izraelske prestonice, da je predsednik SAD samo priznao realnost.

Tilerson je Trampov postupak branio na marginama konferencije OEBS u Beču. SAD će, kako je dodao, još uvek podržati dvodržavno rešenje za izraelsko-palestinski konflikt "ako je to želja dve strane".

Kako je dodao, o konačnom statusu Jerusalima treba da se dogovore Izraelci i Palestinci.

– Čitav svet želi mirovni proces i SAD još uvek veruju da postoji šansa za to – rekao je Tilerson.

Izvor: Tanjug
Foto: PrintScreen putin.kremlin.ru

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter