Izvor:
08.12.2017 u 14:20
0

Postignut dogovor: Nova faza razgovora o Bregzitu!

Predsednik Evropske komisije izjavio je danas da bi pregovori o Bregzitu trebalo da pređu u drugu fazu nakon što je procenio da je "dovoljan napredak" postignut oko sporazuma kojim se reguliše "razvod" Velike Britanije i Evropske unije.

"(Evropska) Komisija je upravo formalno odlučila da preporuči Evropskom savetu da je postignut dovoljan napredak o striktnim uslovima razvoda", kazao je Junker na konferenciji za novinare sa britanskom premijerkom Terezom Mej.

Junker je ipak kazao da je ostalo još mnogo posla da se uradi.

Evropska komisija saopštila je da su Velika Britanija i Evropska unija postigle dovoljan napredak u pregovorima o uslovima Bregzita kako bi moglo da se pređe na sledeću fazu razgovora o tranzicionom periodu i budućim trgovinskim odnosima.

Navodi se da je Evropska komisija preporučila Evropskom savetu da u skladu sa Članom 50 Lisabonskog sporazuma zaključi da je postignut dovoljan napredak i da je sada na Evropskom savetu da 15. decembra odluči o tome da li će se preći u drugu fazu pregovora.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk sastaće se danas u Briselu sa britanskom premijerkom Terezom Mej posle čega će se obratiti medijima, a iz kabineta predsednika Evropske komisije prethodno je upućena poruka koja je ukazivala da je postignut dogovor o Bregzitu.

Prethodno je glavni savetnik Žan-Kloda Junkera, Martin Selmajr, na Tviter postavio fotografiju belog dima, signala koji se u Vatikanu koristi kako bi se vernicima objavilo da je izabran novi papa.

Junker, Selmajr i glavni EU pregovarač za Bregzit Mišel Barnije imali su jutros radni doručak sa britanskom premijerkom Mej.

I Arlin Foster, predsednica severnoirske Demokratske unionističke partije (DUP) koja podržava vladu Mejove, izjavila je za "Foks njuz" da je Velika Britanija načinila značajne promene u tekstu sporazuma o izlasku iz EU koji je predložila Uniji.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter