STEJT DEPARTMENT: Sporazum o nuklearnim snagama ugrožen zbog Rusije!

 

 

SAD su upozorile da je Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa ugrožen zbog ruskih aktivnosti vezanih za krstareće rakete, poručivši da će Vašington preduzeti diplomatske, ekonomske i vojne korake kako bi podstakao Moskvu da se pridržava Sporazuma.

U saopštenju povodom 30-godišnjice potpisivanja Sporazuma, Stejt department je saopštio da američki zvaničnici razmatraju opcije koje se tiču konvencionalnih raketnih sistema srednjeg dometa koji se lansiraju s kopna, a koji bi omogućili SAD da brane sebe i svoje saveznike ukoliko se Rusija ne vrati poštovanju Sporazuma.

- Ovaj korak neće predstavljati kršenje naših obaveza u skladu sa Sporazumom o nuklearnim snagama srednjeg dometa - rekla je portparolka Stejt departmenta Heder Nauert.

 

Ona je istakla da su SAD, takođe, spremne da obustave istraživačke i razvojne aktivnosti ukoliko se Ruska Federacija ne vrati punom i proverljivom poštovanju svojih obaveza prema Sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa. Sa ruske strane, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov sinoć je izjavio da Rusija insistira na održavanju Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, ali želi da Vašington pokaže odgovorniji pristup.

- Mi smo za održavanje Sporazuma, ali će to iziskivati odgovorniji pristup Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Rjabkov za ruski dnevnik "Komersant -

 

Zamenik šefa ruske diplomatije upozorio je da će aktuelni koraci SAD u cilju raskidanja Sporazuma imati za posledicu "odgovor bez odlaganja istom merom".

- Ako se Amerikanci usude da preduzmu korake u cilju raskidanja Sporazuma, odgovorićemo odmah i istom merom, kao što je predsednik Vladimir Putin rekao - istakao je u četvrtak Rjabkov.

 

Prema njegovim rečima, postoji mogućnost da se uskoro sastane specijalna komisija za kontrolu primene rusko-američkog Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa.

 

Izvor: Kurir
Foto: Twitter/bigportal.ba‏

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost