Izvor:
09.12.2017 u 00:02
0

STEJT DEPARTMENT: Sporazum o nuklearnim snagama ugrožen zbog Rusije!

SAD su upozorile da je Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa ugrožen zbog ruskih aktivnosti vezanih za krstareće rakete, poručivši da će Vašington preduzeti diplomatske, ekonomske i vojne korake kako bi podstakao Moskvu da se pridržava Sporazuma.

U saopštenju povodom 30-godišnjice potpisivanja Sporazuma, Stejt department je saopštio da američki zvaničnici razmatraju opcije koje se tiču konvencionalnih raketnih sistema srednjeg dometa koji se lansiraju s kopna, a koji bi omogućili SAD da brane sebe i svoje saveznike ukoliko se Rusija ne vrati poštovanju Sporazuma.

– Ovaj korak neće predstavljati kršenje naših obaveza u skladu sa Sporazumom o nuklearnim snagama srednjeg dometa – rekla je portparolka Stejt departmenta Heder Nauert.

Ona je istakla da su SAD, takođe, spremne da obustave istraživačke i razvojne aktivnosti ukoliko se Ruska Federacija ne vrati punom i proverljivom poštovanju svojih obaveza prema Sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa. Sa ruske strane, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov sinoć je izjavio da Rusija insistira na održavanju Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, ali želi da Vašington pokaže odgovorniji pristup.

– Mi smo za održavanje Sporazuma, ali će to iziskivati odgovorniji pristup Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Rjabkov za ruski dnevnik "Komersant –

Zamenik šefa ruske diplomatije upozorio je da će aktuelni koraci SAD u cilju raskidanja Sporazuma imati za posledicu "odgovor bez odlaganja istom merom".

– Ako se Amerikanci usude da preduzmu korake u cilju raskidanja Sporazuma, odgovorićemo odmah i istom merom, kao što je predsednik Vladimir Putin rekao – istakao je u četvrtak Rjabkov.

Prema njegovim rečima, postoji mogućnost da se uskoro sastane specijalna komisija za kontrolu primene rusko-američkog Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa.

Izvor: Kurir
Foto: Twitter/bigportal.ba‏

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter