ČEŠKI PREMIJER: Nećemo premestiti ambasadu u Jerusalim!

 

 

Novi premijer Češke Andrej Babiš odbacio je sugestiju predsednika Miloša Zemana i oni prebace ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim. Babiš je rekao da "ta ideja predsednika SAD Donalda Trampa nije dobra, vidite reagovanja".

Trampova odluka da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela predstavlja odstupanje od decenijske politike SAD. Taj potez je razljutio Palestince i podstakao proteste ne samo u regionu nego i u muslimanskim zemljama širom sveta.

 

Babiš je ocenio da bi velike zemlje tebalo da teže miru, nakon što je Zeman kasno u četvrtak izjavio u intervjuu za televiziju da ga raduje Trampova odluka i da bi Češka i Evropska unija trebalo da urade isto. Zeman je još 2013. godine rekao da bi njegova zemlja trebalo da premesti ambasadu u Jerusalim, što je razljutilo arapske lidere.

Češko Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da ne postoji plan da se sledi Trampov primer. Pozicija Zemana je uglavnom ceremonijalna i vlada odlučuje o spoljnoj politici. Inače, on je jedan od malog broja evropskih lidera koji su podržali Trampa u trci za američkog predsednika.

 

Izvor: Kurir
Foto:  Twitter/dwnews

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost