Izvor:
10.12.2017 u 21:41
0

ERDOGAN UPOZORAVA: Odluka SAD o Jerusalimu se neće moći lako primeniti!

Odluke koje budu donete na predstojećem sastanku Organizacije za islamsku saradnju (OIC) pokazaće da se američka odluka o priznavanju Jerusalima kao prestonice Izraela neće moći lako primeniti, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

"Objasnili smo svim naših sagovornicima da odluka SAD nije u skladu sa međunarodnim pravom, diplomatijom niti čovečnošću", rekao je Erdogan na skupštini Partije pravde i razvoja (AKP) u centralnoj turskoj provinciji Sivas, prenosi Rojters.

Britanska agencija podseća da je turski predsednik imao telefonske razgovore sa svetskim liderima, uključujući francuskog predsednika Emanuela Makrona i papu Franju.

"S planom koji ćemo sačiniti tokom sastanka OIC, pokazaćemo da se ta (američka) odluka neće moći lako primeniti", istakao je on, dodavši da Turska saopštenje predsednika SAD Donalda Trampa o priznavanju Jerusalima za izraelsku prestonicu smatra ništavnim.

Erdoganov portparol najavio je u sredu da će OIC održati hitan sastanak u Turskoj 13. decembra, kako bi se iskoordinisao odgovor na odluku SAD.

OIC, uspostavljana 1969, ima 57 država članica s većinskim ili velikim muslimanskim stanovništvom.

Hitan sastanak održala je juče i Arapska liga, koja ima 22 aktivne članice, a u saopštenju izdatom posle sastanka u Kairu Trampova odluka naiva se "opasnim kršenjem međunarodnog prava" i najavljuje poziv na rezoluciju Saveta bezbednosti UN o odbacivanju američke odluke.

Trampovo saopštenje je uznemirilo i američke saveznike na Zapadu, pa su tako u UN Francuska, Italija, Nemačka, Britanija i Švedska pozvale SAD da "iznesu detaljne predloge za rešenje izraelsko-palestinskog sukoba".

Palestinci su izašli na ulice u znak protesta posle saopštenja SAD, a protesti su održani i u Iranu, Jordanu, Libanu, Tunisu, Somaliji, Jemenu, Maleziji i Indoneziji, kao i ispred ambasade SAD u Berlinu, ali i u Švedskoj.

Happytv.rs/Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter