Zvaničnik Bele kuće: Još nije vreme za pregovore sa S.Korejom!

Ne može biti pregovora sa Severnom Korejom dok ta zemlja "značajno ne poboljša svoje ponašanje", izjavio je danas zvaničnik Bele kuće, dan nakon što je američki državni sekretar Reks Tilerson predložio otpočinjanje direktnih pregovora sa Pjongjangom, bilo kada i bez preduslova.

"S obzirom na najnoviju raketnu probu Severne Koreje, jasno je da u ovom trenutku nije vreme (za pregovore)", rekao je Rojtersu portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

Zvaničnik Bele kuće, koji je želeo da ostane neimenovan, naveo je i da je američka administracija ujedinjena u insistiranju da bilo kakvi pregovori sa Severnom Korejom moraju sačekati dok režim Pjongjanga značajno ne poboljša svoje ponašanje.

"Kao što je i sam državni sekretar rekao, to mora da obuhvati - ali ne i da ostane ograničeno na to - obustavu daljih nuklearnih ili raketnih proba", rekao je on.

Međutim, Tilerson nije izričito postavio zamrzavanje proba kao uslov za otpočinjanje pregovora, već je rekao samo da bi bilo "teško razgovarati" ako Pjongjang odluči da testira još neku napravu usred pregovora i da bi bio potreban "period tišine" kako bi pregovori bili produktivni, primećuje britanska agencija.

Tilerson je juče izjavio da su SAD "spremne da razgovaraju kad god to odgovara Severnoj Koreji".

"Spremni smo da prvi sastanak održimo bez preduslova", poručio je američki državni sekretar.

Bela kuća je odbila da kaže da li je američki predsednik Donald Tramp, koji je inače zauzeo čvršći retorički stav prema Severnoj Koreji nego njegov glavni diplomata, odobrio ovakvo diplomatsko otvaranje.

Do očite promene u Tilersonovom stavu došlo je približno dve nedelje nakon što je Severna Koreja saopštila da je uspešno testirala interkontinentalnu balističku raketu u čijem se dometu, kako Pjongjang tvrdi, našlo celokupno kopno SAD, zaključuje Rojters.

 

Happytv.rs/Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
11:58 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
14:00 Parovi - Live
15:30 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:30 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:00 Parovi - Žurka
02:30 Parovi - Live