Izvor:
16.12.2017 u 04:04
0

LIDER NARODNE PARTIJE SEBASTIJAN KURC: Uspešno završeni koalicioni pregovori!

Mandatar za sastav nove austrijske vlade, lider Narodne partije (OVP) Sebastijan Kurc saopštio je večeras da je ta stranka uspešno završila koalicione pregovore sa Slobodarskom partijom (FPO).

"Pre dva meseca su se građani u Austriji odlučili za promene u našoj zemlji. Želimo zajedno te provede da sprovedemo u narednih pet godina", naglasio je on na konferenciji za štampu.

Prema njegovim rečima 15.oktobra su građani iskazali veliko poverenje OVP i FPO, te je podsetio da je dobio mandat od predsednika za formiranje vlade.

"Dva meseca bilo je potom obeleženo intenzivnim pregovorima. Iako u nekim stvarima nismo imali zajedničke pozicije, vodili smo fer pregovore uz međusobno poštovanje", objasnio je Kurc.

Rekao je da OVP i FPO bilo važno da se uvede novi politički stil u međusobnom ophođenju.

"Dogovor koji smo postigli je osnova za saradnju za narednih pet godina, za promene, politiku koja će štedeti u sistemu, a ne na teret građana. Želimo da rasteretimo građane, ojačamo Austriju kao ekonomski centar i osiguramo bezbednost u zemlji, a s tim u vezi i da vodimo borbu protiv ilegalne migracije", naglasio je Kurc.

Najavio je da će zajedno sa liderom FPO Hajnc Kristijanom Štraheom u subotu obavestiti predsednika Austrije Aleksandera van der Belena o programu koji je usvojen tokom koalicionih pregovore.

Tek nakon toga, kako je dodao, izaći će se u javnost sa detaljima koalicionog sporazuma.

Štrahe je istakao da je tokom pregovora bilo reči o svim oblastima i da su pregovori bili obeleženi time što su obe stranke prikazele zajedničku odgovornost prema "prelepoj zemlji Austriji i njenim građanima".

"Mi smo svesni naše odgovornosti", rekao je on.

OVP i FPO su tačno u dan dva meseca, od održavanja parlamentarnih izbora, završili koalicione pregovore u rekordnom roku.

Ovim dogovorom, Austrija dobija "tirkizno (OVP)-plavu (FPO)" vladu, što predstavlja veliki preokret u politici zemlje, koja je dosada bila pre svega pod rukovodstvom Socijaldemokratske partije (SPO) i narodnjaka.

Stranačka tela dve partije tokom vikenda usvojiće koalicioni sporazum, tako da će vlada moći zakletvu položiti još početkom iduće nedelje.

Izvor: Tanjug
Foto: wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter