Izvor:
16.12.2017 u 14:49
0

RUSKE LEDENE KUGLICE IZAZAZIVAJU POMETNJU: Misterija belih loptica kod Sankt Peterburga!

Prisustvo stotina hiljada savršeno oblikovanih kuglica leda u vodi kod ruske obale u Finskom zalivu izazvalo je uznemirenost među korisnicima interneta, koji nisu sigurni šta da misle o neobičnogm fenomenu.

Okrugle loptice leda, prečnika do 10 cm, počele su ove nedelje da unose nemir među korisnije društvenih mreža, posle pojave slika na Instagramu snimljenih u manjem gradu blizu Sankt Peterburga. Ruski korisnici društvenih mreža odmah su počeli da se šale na račun misterioznih ledenih lopti, komentarišući kako se u tom području sigurno desilo neko veliko grudvanje.

Naravno, neki ljudi su pokušali i ozbiljno da objasne pojavu. "Nema misterije; pomeranja talasa, hladnoća i vetar se često događaju na Velikim jezerima", napisao je stanovnik ovog kraja. Ranije je Genadij Grahovski, asistent na katedri za meteorologiju na ruskom Državnom hidrometeorološkom univerzitetu u Sankt Peterburgu, rekao da su ledene lopte ono što se dešava kada se zamrzavanje morske vode poklopi sa teškim uslovima na moru.

– Dok se zamrzava, morska voda prolazi kroz tri faze – objasnio je Grahovski

– Prva se zove šljunak, fino-granulirani led koji pluta po površini vode. Ako je more mirno, ovo se pretvara u nešto slično listu od leda, koji se nastavlja. Ako postoje talasi, to se razbija u nešto slično ledenoj palačinki. A, ako su talasi jaki, formiraju se ove ledene loptice – rekao je on.

Izvor: Kurir
Foto: Instagram/muntapo

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter