Izvor:
18.12.2017 u 01:03
0

BIRAJU PREDSEDNIKA: U Čileu drugi krug predsedničkih izbora!

U Čileu se danas održava drugi krug predsedničkih izbora koji će odrediti da li će ova zemlja, svetski proizvođač bakra, ostati na "levom kursu" ili će se pridružiti latinoameričkim zemljama koje su poslednjih godina sve više usmerene na desno, piše Rojters.

U trci za mesto predsednika su milijarder i bivši predsednik Sebastijan Pinjera (68) i levičarski nastrojen novinar i senator Alehandro Điler (64), koji su u prvom krugu održanom krajem novembra, osvojili najveći broj glasova.

Pinjera se u smatrao favoritom uoči prvog kruga, ali je osvojio manje glasova nego što je očekivao.

Oba kandidata će zadržati dugogodišnj ekonomski model slobodnog tržista, ali je Pinjera obećao smanjenje poreza na brz ekonomski rast, dok Điler želi da vlada nastavi sa reformom obrazovanja, poreza i rada odlazeće predsednice Mišel Bešelet.

Naime, kako objašnjava AP, Pinjera je u prvom krugu osvojio 36 odsto glasova, a u kampanji je predlagao smanjenje poreza na biznis radi oživljavanja privrednog rasta, kao i pokretanje četvorogodišnjeg plana u vrednosti od 14 milijardi dolara, koji bi uključivao nove investicije u infrastrukturu.

Điler je osvojio 22 odsto glasova u prvom krugu, a njegova kampanja zasnivala se na nastavku plana aktuelne predsednice Mišel Bešelet da se poveća porez korporacijama kako bi se delimično finansirala reforma obrazovanja, reformisao ustav i poboljšao penzioni i zdravstveni sistem.

Pravo glasa ima oko 14,3 miliona građana Čilea.

Blic.rs
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter