Izvor:
13.07.2016 u 02:41
0

KRIZA UKIDA VIŠEGODIŠNJU TRADICIJU: Španci ostaju bez sijeste!

Španski premijer Mariano Rahoj namerava da ukine jednu špansku tradiciju – sijestu, sa ciljem povećanja produktivnosti privrede, prenose mediji.

Sve više Španaca tročasovnu pauzu, između 14 i 17 sati, doživljava kao opterećenje i podržava želju prelaznog premijera da radno vreme prilagodi centralnoevropskim standardima.

Rahoj je još tokom preduzborne kampanje najavljivao da će raditi na ukidanju sijeste.

Brojni privredni eksperti i civilno društvo su u više navrata zahtevali ukidanje ove tradicije.

Sijesta se, prema brojnim medicinskim studijama, pozitivno odražava na zdravlje, ali utiče pozitivno i na koncentraciju.

Tokom talasa vreline, na više od 40 stepeni u Španiji sijesta ima smisla jer prodavnice gotovo da niko ne posećuje u najvrelijem delu dana.

Ukidanje sijeste odavno je trebalo sprovesti – ističe ekonomista Santijago Karbo sa Bangor Univerziteta u izjavi bečkom dnevniku Standard.

Prioritet Španije mora biti povećanje produktivnosti, smatra španski stručnjak i napominje da je, uprkos kulturološkom otporu, stari model rada prevaziđen.

Sijesta je nešto za vreme odmora ili vikenda – podvukao je Karbo.

Eksperti ukazuju da sijesta utiče negativno i na porodični život, pošto duga pauza u podne tera zaposlene da rade do pola devet, devet uveče. Tako Španci tek posle ponoći odlaze na spavanje i tako kratko spavaju.

Za one Špance koji moraju da putuju iz grada u grad na posao to je posebno opterećenje, jer im se za vreme sijeste ni ne isplati da odlaze kući.

Izvor: rts
Foto:

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter