Izvor:
15.07.2016 u 13:41
0

SVETSKI LIDERI UJEDINJENI PROTIV NAPADA U NICI: Junker osudio kukavički čin terora

Političari širom sveta reagovali su na noćašnji teroristički napad u francuskom gradu Nici u kojem je ubijeno najmanje 84 ljudi, a ranjeno više od 100 osoba, kada je napadač prvo pucao na masu koja je posmatrala vatromet povodom nacionalnog praznika 14. jula, a potom uleteo kamionom u narod.

AFP prenosi da je američki predsednik Barak Obama osudio "strašan teroristički napad".

Ostajemo posvećeni solidarnosti i partnerstvu sa Francuskom, našim najstarijim saveznikom, u njenom odgovoru i oporavku od ovog napada – naveo je u saopštenju Obama.

Američki državni sekretar Džon Keri, koji je juče ranije tokom dana boravio u Parizu povodom parade za praznik Pada Bastillje, obećao je u ime SAD Francuskoj "bilo kakvu pomoć koja joj bude potrebna".

Kineski premijer Li Kečijang uputio je saučešće žrtvama i naveo da se Kina suprotstvavlja svim oblicima terorizma, a Savet bezbednosti UN je napad u Nici nazvao "varvarskim i kukavičkim".

Portparol novoizabrane britanske premijerke Tereze Mej napad u Nici je nazvao "strašnim incidentom" i dodao da su "šokirani i zabrinuti".

Novi britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson napisao je na Tviteru da je "šokiran i tužan zbog užasnih događaja u Nici i strašnih gubitaka života".

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk jučerašnji dan je nazvao "tužnim danom za Francusku, za Evropu" i dodao da je "tragično" to što su "mete napada bili ljudi koji su slavili slobodu, jednakost i bratstvo".

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker u saopštenju poručuje da je i sam pogođen i tužan zbog dešavanja u Nici tokom naciolnig praznika Francuske.

Izražavam solidarnost sa žrtvama, porodicama i svim Francuzima i Francuskinjama koji su u žalosti zbog kukavičkog čina terora. Francuska može da računa na Evropsku komisiju i zemlje članice EU u nastavku borbe protiv terorizma kako unutar tako i van granica EU – stoji u saopštenju predsednika Evropske komisije.

I šefica diplomatije EU Federika Mogerini pridružila evropskim liderima u poruci "ujedinjeni protiv mržnje i nasilja".

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/ geofrance57, rtktv

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter