Izvor:
13.01.2018 u 21:44
0

U ČESKOJ SE BROJE GLASOVI: Zeman vodi u prvom krugu predsedničkih izbora!

Češki predsednik Miloš Zeman vodi u prvom krugu predsedničkih izbora sa 44,2 odsto glasova. Na drugom mestu je Jirži Drahoš, prozapadni akademik, sa 24,2 odsto, daleko ispred sedam preostalih predsedničkih kandidata. Ukoliko neki kandidat ne osvoji više do 50 odsto glasova u prvom krugu, kandidati sa najviše glasova idu u drugi krug koji je planiran za 26. i 27. januara.

Ankete uoči izbora su pokazale da je favorit na izborima Zeman (73), ali da su male šanse da u prvom krugu premaši 50 odsto glasova, kao i da će se u drugom krugu suočiti sa mogućim snažnim protivnikom. Njegov najozbiljniji protivnik je Drahoš (68), bivši šef Češke akademije nauka koji se zalaže za veću i dublju integraciju u Evropsku uniju "prve brzine".

Zeman je poznat po oštroj kritici imigracije iz muslimanskih zemalja, povezujući ih sa bezbednosnim pretnjama, a njegov reizbor oslikao bi evroskeptički stav većine Čeha i javno neprihvatanje migranata i izbeglica. On je, kako se navodi, za vreme svog predsedničkog mandata, jačao odnose sa istočnim zemljama, poput Kine i Rusije, a zapostavio odnose sa zapadnim saveznicima.

Češki premijer Andrej Babiš podržaće aktuelnog predsednika na predsedničkim izborima. Prema njegovim rečima, Zeman je "čovek koji se bori za nacionalne interese i ne boji se da svoj stav iskaže u Briselu".

Iako je funkcija predsednika više ceremonijalna, šef države ima važnu ulogu na to ko će formirati vladu, a kako se navodi, podrška Babiša Zemanu bila je očekivana jer je i Zeman podržao njega da formira vladu.

Izvor: Tanjug
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter