Izvor:
15.07.2016 u 19:13
0

ZAPADNA AFRIKA PRED NOVIM PROBLEMIMA: Nelegalni ribolov ugrožava život stanovnika ove regije

Zapadna Afrika gubi preko milijardu dolara godišnje zbog ilegalnog ribolova, što je dovelo do siromaštva i ugrozenog zdravlja stanovništva, naročito kod zajednice ribara iz sela Joal, u Senegalu.

Pre deset godina ribolovci su mogli da izdržavaju svoje porodice – rekao je učesnik kampanje "Zeleno parče okeana" (Greenpeace ocean) Ahmed Diame za CNN, i dodao da u danas stanovništvo sa ovih prostora nema šta da jede.

Ovaj deo zemlje smatra se globalnim sedištem nelegalnog ribolova, a procena je da trgovina gubi 1,3 milijarde dolara godišnje, jer su njene vode "opljačkane" industrijskim brodovima iz celog sveta, uključujući Rusiju i Kinu, što nanosi trajnu štetu na morsku sredinu.

Mreže velikih brodova uništavaju okean i morsko stanovništvo, posebno bebe riba, i tako sprečavaju njihovu reprodukciju – rekao je predsednik platforme pecaroša Senegala, Abdou Karim Sal.

Poslovi prerade i pripreme ribe nestaju zajedno sa graditeljima čamaca, što predstavlja opasnost po ekonomiju u zajednici koja se oslanja na ribu, a još veći problem i opasnost po zdravlje stanovništva predstavlja suša.

Osiromašene vode teraju ribare da putuju dalje na more u potrazi za ulovom ili da napuste Joal kako bi našli posao u inostranstvu, obično putem migracije, što može biti opasno.

Inače, 38 od 54 Afričkih zemalja imaju primorske granice, a morski razvoj je Afrička unija nedavno slavila kao "nove granice Afričke renesanse".

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/ bftghana

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter