Izvor:
01.05.2016 u 15:20
0

VREBA OPASNOST: Vlasti dele TABLETE JODA zbog radijacije

Vlade Belgije i Holandije su u cilju sprečavanja posledica havarije u nuklearnim elektranama, odlučile da stanovništvu podele tablete joda koja smanjuju opasnost od raka tiroidne žlezde u slučaju radijacije.

Belgijska ministarka zdravlja Magi de Bok saopštila je da će preventivno deci i trudnicama najpre biti podeljene pilule s jodom, a potom i svom stanovništvu na potezu od sto kilometara od nuklearnih elektrana u Belgiji, ali i Holandiji i Francuskoj.

Ministarka de Bok je naglasila da su to prevashodno preventivne mere imajući u vidu iskustva posle nuklearnih havarija u svetu, poput one u Fukušimi u Japanu.

Oko bezbednosti i opravdanosti produžetka rada nekih reaktora u dve belgijske nuklearke bilo je dosta rasprava u belgijskim političkim krugovima i javnosti.

Komentatori zapadnoevropskih medija navode i da je u pitanju strah od napada islamskih terorista na belgijske nuklearke, imajući u vidu da je policija otkrila da su počinioci krvavih napada na briselski aerodrom i metro imali i planove belgijskih nuklearnih centrala.

Holandska vlada je naručila 15 miliona tableta s jodom koje će biti podeljene stanovništvu koje živi u blizini jedine nuklearke u Holandiji, kao i blizu granice s Belgijom i Nemačkom koja takođe ima jednu nuklearku, saopštila je holandska ministarka zdravlja Edit Shipers, naglasivši da se to čini pošto su i belgijske vlasti preduzele takvu meru.

Beta
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter