Izvor:
23.01.2018 u 04:33
0

Tramp ipak planira da ide u Davos!

Bela kuća saopštila je danas da američki predsednik Donald Tramp ipak planira da putuje u Davos na Svetski ekonomski forum, dok je pre samo nekoliko sati njegov odlazak na taj godišnji skup bio neizvestan zbog finansijske blokade federalne vlade SAD.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders izjavila je danas da će, "ako sve bude išlo kao što se očekuje" sa finansijskom deblokadom federalne vlade SAD, američka delegacija u utorak otputovati na Svetski ekonomski forum u Davos, a da će predsednik Tramp tamo otići kasnije ove sedmice, prenosi AP.

Bela kuća je saopštila i da očekuje da će Tramp večeras potpisati predlog zakona kojim će se okončati finansijska blokada vlade, navodi Rojters.

Prema prvobitnom planu, delegacija članova Trampovog kabineta trebalo je da u Davos otputuje već danas, ali je njen odlazak odložen zbog delimične finansijske blokade vlade koja je počela između petka i subote, nakon što demokrate i republikanci nisu uspeli da se dogovore u vezi sa rebalansom budžeta, pošto su ostali podeljeni u pogledu imigracije i pogranične bezbednosti.

Međutim, demokrate u Senatu danas su odustale od svojih prigovora na predlog zakona o privremenom finansiranju, te su lideri američkog Senata postigli dogovor o nastavku finansiranja vlade, a mera je usvojena sa 81 glasova "za" i 18 glasova "protiv".

Pre nego što zakon o privremenom finansiranju vlade do 8. februara stupi na snagu, potrebno je da ga donese i Predstavnički dom i potpiše predsednik Tramp, što će se, kako se očekuje, ubrzo dogoditi, navodi američka agencija.

Tram planira da na završnom skupu globalne političke i poslovne elite u švajcarskom zimskom centru uputi svoju poruku "Amerika na prvom mestu", navodi američka agencija, uz napomenu da Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, koji se ove godine održava od 23. do 26. januara, retko prisustvuju aktuelni predsednici.

Osnivač Svetskog ekonomskog foruma (WEF) Klaus Švab izrazio je danas nadu da će američkom predsedniku učešće na forumu u Davosu omogućiti još bolji uvid u globalnu situaciju.

"Mislim da je važno da lider jedne države nema samo nacionalnu perspektivu, već i međunarodnu, globalnu perspektivu", zaključio je Švab, preneo je AP.

Happytv.rs/Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter