Izvor:
27.01.2018 u 15:48
0

ČEŠKA DANAS DOBIJA PREDSEDNIKA: U drugom krugu snage odmeravaju Zeman i Drahoš!

U Češkoj se završava drugi krug predsedničkih izbora, u kojem snage odmeravaju aktuelni predsednik Miloš Zeman (73) i bivši predsednik Akademije nauka Češke Jirži Drahoš (68). Zeman se zalaže za bliže odnose sa Rusijom i Kinom dok je Drahoš naklonjen EU.

Mnogi na izbore gledaju kao na referendum na kojem se građani izjašnjavaju o aktuelnom predsedniku (73), bivšem premijeru levog centra koji je napravio oštar zaokret ka desno, Zeman je, u prvom krugu glasanja pre dve nedelje, osvojio najviše glasova od ukupno devet predsedničkih kandidata, ali ipak nedovoljno da bi izbegao drugi krug.

Zeman je osvojio 38.6 odsto, a Drahoš 26.6 odsto glasova za predsednika zemlje, koji tokom petogodišnjeg mandata ima pretežno ceremonijalnu ulogu.

Aktuelni predsednik je favorit uz napomenu da ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da će trka biti tesna tokom dvodnevnog glasanja koje je počelo juče. Prema Ustavu Češke, predsednik bira premijera posle opštih izbora. Češka vlada predvođena Andrejem Babišem podnela je ostavku u sredu pošto joj je izglasano nepoverenje, ali je Zeman odmah zatražio od Babiša da opet pokuša da formira vladu.

Zeman je izjavio da čak i ako izgubi na izborima, on će Babiša postaviti na mesto premijera pre nego što mu istekne predsednički mandat, 8. marta.

Izvor: Tanjug
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter