Izvor:
19.07.2016 u 03:36
0

Erdogan:Narod veruje da pučisti zaslužuju SMRTNU KAZNU!

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da turski narod želi smrtnu kaznu za one koji su učestvovali u neuspelom vojnom puču, u kojem je ubijeno više od 200 ljudi.

Erdogan je istakao da je na parlamentu da odluči da li da se ponovo uvede smrtna kazna i da će on, ukoliko se to desi, takvu meru pretočiti u zakon.

Turska je 2004. godine ukinula smrtnu kaznu u okviru napora ka članstvu u EU, ali su pozivi za ponovno uvođenje te kazne pojačani posle neuspešnog vojnog puča u petak, u kojem je ubijeno više od 200 ljudi.

"Za to je potrebna odluka parlamenta…Kao predsednik, odobriću svaku odluku parlamenta", rekao je Erdogan u intervjuu za CNN, preneo je Rojters.

Erdogan je naglasio da je "narod na ulicama izneo takav zahtev".

"Narod smatra da bi ti teroristi trebalo da budu ubijeni…Zašto bi ih držali i hranili u zatvorima, to je ono što narod kaže", poručio je Erdogan.

Ovo je prvi intervju koji je Erdogan dao medijima od pokušaja vojnog puča u petak, navodi AFP. Erdogan je naveo da će njegova vlada za nekoliko dana uputiti pisani zahtev za izručenje imama Fetulaha Gulena, koji se nalazi u egzilu u SAD, i kog je turski predsednik označio kao organizatora neuspelog puča.

"U pitanju je jasan zločin veleizdaje", kazao je Erdogan, odgovarajući na pitanju o pozivima da se osumnjičeni organizatori puča suoče sa smrtnom kaznom.

"Ali naravno, za tako nešto je potrebna odluka parlamenta u formi ustavne mere. Lideri treba da se sastanu i razgovaraju o tome", naveo je Erdogan.

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je ranije danas u telefonskom razgovoru turskom predsedniku da se snažno protivi ponovnom uvođenju smrtne kazne u Turskoj i istakla da bi takav korak sprečio da ta zemlja postane članica Evropske unije.

Merkelova je Erdoganu rekla da ponovno uvođenje smrtne kazne u Turskoj "ni na koji način nije kompatibilno" sa nastojanjima zvanične Ankare da postane članica Unije.

Erdogan je nemačkoj kancelarki kazao da nakon pokušaja puča ne treba odlagati ponovno uvođenje smrtne kazne i da će vlada na tu temu razgovarati sa turskim opozicionim strankama.

I iz Brisela je Turskoj upućena ista poruka – da ponovno uvođenje smrtne kazne nije prihvatljivo.

"Kada pominjemo potrebu očuvanja legitimnih i demokratskih institucija, to uključuje i parlament Turske, a biću veoma jasna – nijedna država ne može postati članica EU ako uvede smrtnu kaznu", poručila je visoka predstavnica EU Federika Mogerini posle ministarskog sastanka.

Ona je podsetila da je Turska članica Saveta Evrope i potpisnica Evropske konvencije o ljudskim pravima, koja je veoma jasna po pitanju smrtne kazne. Mogerini je dodala da je EU prva tražila da se zaštite legalne institucije od pokušaja puča, ali da to nije izgovor da se zemlja udalji od osnovnih ljudskih prava i vladavine zakona.

Izvor: Tanjug
Foto:Twitter/business

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter