Izvor:
13.02.2018 u 16:32
0

Tilerson: Kraj operacije nije i trajna pobeda nad islamistima!

Završetak velike vojne operacije protiv Islamske države ne znači da su SAD i njeni saveznici postigli trajnu pobedu nad ekstremistima, izjavio je danas američki državni sekretar Reks Tilerson u Kuvajtu.

Tilerson je, govoreći na sastanku o globalnoj koaliciji protiv Islamske države, rekao da su SAD odlučile da daju dodatnih 200 miliona dolara pomoći da bi se stabilizovale oslobođene teritorije u Siriji, prenela je agencija Rojters.

Trampova administracija traži od partnera iz koalicije, sastavljene od 74 države sa ciljem uništenja islamskih ekstremista, da ulože napore i prevaziđu međusobni rivalitet i koncentrišu se na osnovni zadatak – slamanje Islamske države u Iraku i Siriji, prenela je agencija AP.

Neprijateljstva između Irana i Sirije, s jedne i Izraela s druge strane, prete da stvore novi konflikt u Siriji u kojoj već ima previše zaraćenih strana, navodi AP.

U Siriji traje već sedam godina građanski rat, a Turska je otvorila front u sirijskom regionu Afrin, koji je pod kontrolom Kurda, a koje podržavaju SAD.

Zbog toga se pojačala napetost između članica NATO – SAD i Turske.

Tilerson će zbog toga otputovati u Ankaru u petak, posle poseta Jordanu i Libanu.

Turski ministar spoljnih poslova Melvut Čavušoglu u ponedeljak je ocenio da su odnosi Turske i SAD u "kritičnoj fazi".

Ankara je besna zbog podrške Vašingtona kurdskim "Jedinicama za zaštitu naroda" (YPG), koje Turska smatra teroristima povezanim sa kurdskim pobunjenicima u Turskoj.

Zbog toga je američki neimenovani zvaničnik rekao da se u Ankari očekuju "teški" razgovori, navela je američka agencija.

Happytv.rs/Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter