Izvor:
15.02.2018 u 00:15
0

PANIKA U SAD: Supervulkan bi mogao da zbriše čitavu zemlju!

Najnovija istraživanja vulkana Jeloustoun u američkoj saveznoj državi Vajoming otkrila su prisustvo istopljenih stena na oko 4,8 kilometara ispod Zemljine površine. Srećom, ovo otkriće nije alarmantno.

Naučnici navode da se vulkani usled pritiska fizički "istežu", odnosno "naprežu" i da, uprkos tome što ova pojava sama po sebi nije opasna, može tokom godina da doprinese nastanku bitnijih promena. Geolozi Dejvid Mensin i Glen Matioli navode u studiji objavljenoj u magazinu "Jeloustoun Kaldera kronikls" da ovo fizičko istezanje utiče na menjanje oblika vulkana.

– Vulkani se istežu baš kao i ljudi. Otprilike kao kada na poslu imate naporan dan, pa se osećate rastrzano. Uzroci deformacije vulkana mogu da budu različiti – promene u pritisku koji vrši magma, menjanje količine vode u obližnjim jezerima.. – navode autori.

Tehnologija se koristi za detektovanje promena u vulkanskom naprezanju manjih od širine atoma vodonika. Pritisak se meri pomoću GPS tehnologije, u kombinaciji sa drugim instrumentima, uključujući osetljive senzore koji mere nagib i istezanje. Promene ne moraju da budu radikalne da bi ih naučnici primetili. Mensin i Matioli tako navode da mogu da budu mali kao "deseti deo milionitog dela širine ljudske vlasi".

Ipak, ove promene su vrlo bitne jer vremenom mogu da dovedu do važnih posledica.

– Čak i najmanja pomeranja mogu da dovedu do najvećih iznenađenja – piše u izveštaju naučnika.

– Srećom, zadnja merenja ukazuju na to da nema razloga za brigu – zaključili su Mensin i Matioli.

Izvor: Kurir
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter