Izvor:
15.02.2018 u 20:25
0

SASTANAK ŠEFOVA DIPLOMATIJE EU U SOFIJI: Zapadni Balkan prva tema!

Evropska budućnost Zapadnog Balkana biće prva tema sastanka ministara spoljni poslova Evropske unije u Sofiji, najavile su visoka predstavnica EU Federika Mogerini i Ekaterina Zaharijeva, šefica diplomatije Bugarske koja predsedava EU.

– Prva tačka programa je Zapadni Balkan koji je najviši prioritet za bugarskog predsedavanja, ali i za sve institucije EU – rekla je Mogerini uoči sastanka.

Mogerini je rekla da će sastanak u Sofiji biti prva prilika da ministri spoljnih poslova članica EU razgovaraju o Strategiji Evropske komisije za Zapadni Balkan koja je objavljena prošle nedelje.

– Razmotrićemo kako da radimo da ojačamo EU perspektive regiona ali i počećemo da radimo na pripremi samita koji će biti ovde – rekla je šefica evropske diplomatije.

U Sofiji će biti i predstavnici zemalja kandidata za članstvo u EU s kojima će se razgovarati i o jednoj od glavnih inicijativa Strategije – rad na bezbednosti i odbrani koji su važne za saradnju.

Zaharijeva je uoči sastanka rekla da će razgovori početi temom Zapadnog Balkana, što je jedan od prioriteta bugarskog predsedavanja Unijom.

– U kontekstu strategije Evrpske komisije koja je objavljena 6. februara razgovaraćemo o mogućnostima da razmenimo mišljenja i podvući trasu za budućnos naših prijatelj sa Zapadnog Balkana – rekla je bugarska ministarka.

Ona je rekla da Strategija Komisije po mišljenju Bugarske predstavlja odličnu priliku za zemlje Zapadnog Balkana i dodala da je demokratski i napredan Zapadni Balkan važan i za Evropsku uniju.

– Mi smo direktni susedi s dve zemlje sa Zapadnog Balkana. Delimo dobra i loša sećanja iz prošlosti i mislimo da imamo zajedničku budućnosti u EU kada budu spremni – rekla je ona.

Zaharijeva i Mogerini su rekle da će se na sastanku u Sofiji razgovarati o Siriji i Severnoj Koreji.

Izvor: Kurir
Foto:Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter