Izvor:
22.02.2018 u 22:38
0

JOHANES HAN: Pokretanje trajnog razvoja Balkana u pravcu principa pravne države!

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han ponovio je u intervjuu za nemački dnevnik da Beograd mora da normalizuje odnose s Prištinom, ako želi da se pridruži Evropskoj uniji.

"U mnogim zemljama Zapadnog Balkana postoje nerešeni konflikti oko granica. Mi smo naučili iz iskustava prošlosti – svi ti konflikti moraju biti rešeni pre pristupa (EU). Ako Srbija želi da bude članica, onda ta zemlja mora da sa Kosovom nađe pravno obavezujuću formu normalizacije. Sporazum mora biti obuhvatan, konačan i pravno obavezujući", rekao je Han.

Na pitanje novinara zašto je Evropska komisija morala da navede konkretan datum za prijem Srbije i Crne Gore u EU, Han je ponovio da je 2025. godina "čisto indikativan datum, a ne garancija".

"On prisiljava zemlje Zapadnog Balkana, ali i EU, da se ozbiljno suoče sa pristupom o kojem se govori već godinama", smatra Han.

Kako je dodao, pristupni pregovori su proces, "koji nam daje jaku polugu za pokretanje trajnog razvoja Balkana u pravcu principa pravne države i konkurentske privrede".

Na pitanje novinara da li to znači da Srbija mora da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, Han je rekao:

"Znači baš ovo što sam rekao – ni manje ni više od toga".

On je dodao da će Evropska komisija preporučiti zemljama-članicama da prihvate da pre leta počnu i pristupni pregovori sa Albanijom i Makedonijom.

Međutim, da je radio Dojčlandfunk na svom portalu podsetio da nemačka kancelarka Angela Merkel odbacuje fiksiranje datuma za te zemlje i da je nakon sastanka s makedonskim premijerom Zoranom Zaevim rekla da "u pravom planu nije godina, već pitanje kada je dostignuta zrelost za prijem".

Han se u intervjuu osvrnuo i na puštenje novinara Deniza Judžela iz turskog zatvora ocenjujući da je to dobar signal.

On je, ipak, rekao da to nije značilo nikakve promene "naših rezervi prema Turskoj kada je reč o pravnoj državi".

"Tamo su još hiljade ljudi u zatvoru, mnogi bez optužnice. Ne možemo zatvarati oči pred tim velikim deficitima pravne države", naglasio je Han.

On je istakao da Brisel od Turske očekuje poštovanje osnovnih demokratskih prava.

"U to spadaju nezavisnost sudstva, poštovanje principa pravne države i sloboda mišljenja", precizirao je Han.

Govoreći o sastanku visokih funkcionera EU s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom krajem marta, Han je ocenio da je dobro što se ponovo vode razgovori na najvišem nivou.

"Taj sastanak bi mogao biti dopinos normalizaciji naših odnosa. Ali, problemi ne smeju biti prećutani", poručio je Han.

Izvor: Tanjug
Foto: pixabay.com, Twitter/Aktuale

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter