Izvor:
24.02.2018 u 03:19
0

Makron očekuje da će SB UN pozvati na primirje u Siriji!

Francuski predsedniik Emanuel Makron izjavio je danas da se nada da će Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija pozvati na prekid vratre u Siriji.

Savet bezbednosti UN zakazao je za danas glasanje o rezoluciji kojom se zahteva 30 dana primirja širom Sirije kako bi se dostavila humanitarna pomoć milionima ljudi i evakuisali teško bolesni i ranjeni.

Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel pozvali su ruskog predsednika Vladimira Putina, čija je vojna intervencija u Siriji dala predsedniku Bašaru al-Asadu prednost u sedmogodišnjem sukobu, da zaustavi bombardovanje "džepa" istočne Gute, pod kontrolom pobunjenika, preneo je Rojters.

Makron je dodao da će nastaviti s naporima da posreduje, ukoliko se ispostavi da je nemoguć prekid vatre.

Novi talas bombi zasuo je danas sirijski region Guta, središte pobunjenika, koji istovremenio gađaju bolnicu u prestonici Damsaku, uoči glasanja u Savetu Bezbednosti UN o rezoluciji o 30 dana primirja u Siriji.

Kako prenosi Rojters, šesti dan zaredom, ratni avioni vlade i njenih saveznika napadaju ovu sirijsku enklavu koja predstavlja poslednji pobunjenički bastion u blizini Damaska.

Prema navodima opozicione sirijske Opservatorije za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, poginulo je najmanje 462 osobe, stotine su povređene, a među žrtvama je 99-oro dece.

Sirijski državni mediji izvestili su da je jedna osoba ubijena, a njih 58 ranjeno usled napada pobunjenika na bolnicu u Damasku.

Broj civilnih žrtava i naneta šteta predstavljaju jedan od najgorih slučajeva u Siriji od kako je vlada u velikim sukobima 2016. zauzela delove sirijske provincije Alep, koja je bila pod kontrolom pobunjenika.

Kako britanska agencija navodi, sve oči su uprte u Moskvu i glavno pitanje je da li će Rusija, saveznica sirijskog predsednika Bašara al Asada koja ima pravo veta u Savetu bezbednosti UN, podržati rezoluciju.

Rojters je prethodno preneo da je Savet bezbednosti UN danas odložio glasanje o rezoluciji kojom se poziva na 30 dana primirja u Siriji, kako bi bilo omogućena dostava pomoći i evakuacija povređenih, rečeno je u kuvajtskoj misiji u UN, koja ovog meseca predsedava Savetu bezbednosti UN.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je ranije danas da je Rusija spremna da se usaglasi sa rezolucijom Saveta Bezbednosti Ujedninjenih nacija o Siriji, ali da joj je potrebna garancija o prekidu vatre.

Happytv.rs/Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter