TURSKA: Sveštenik iz SAD optužen za špijuniranje i saradnju sa Gulenom!

 

 

 Američki sveštenik Endru Branson optužen je u Turskoj za špijuniranje i povezanost sa terorističkim grupama i mogao bi da bude osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju do 35 godina, preneli su turski mediji.

 Branson se u optužnici tereti za saradnju sa mrežom islamskog klerika Fetulaha Gulena i sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK), kao i za podsticanje haosa u Turskoj i podele u zemlji.

 Sveštenik Branson mogao bi da bude osuđen na 15 godina zatvora zbog saradnje sa Gulenovim pristalicama, dok bi na dodatnih 20 godina mogao biti osuđen zbog prikupljanja državnih tajni u svrhu političkog i vojnog špijuniranja.

Optuženi, koji je poreklom iz Severne Karoline, a u Turskoj živi već više od 20 godina, uhapšen je tokom akcija masovnih hapšenja i otpuštanja nakon propalog vojnog puča u Turskoj 2016. godine.

Branson je negirao bilo kakav prestup, a SAD zahtevaju njegovo oslobađanje.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je oslobađanje Bransona moguće ukoliko Vašington Turskoj izruči Gulena. Gulen, koji živi u Pensilvaniji, negirao je bilo kakvu umešanost u vojni puč u Turskoj.

Tužilaštvo u Izmiru spremilo je optužnicu koju je sud usvojio, ali još nije poznato kada će suđenje Bransonu početi.

 

Izvor: Blic
Foto: Wikimedia

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost