SARADNJA: Švajcarska pomaže razvoj juga Srbije!

 

Obrazovanje, ekonomski razvoj, energetika i reforma lokalne samouprave ključne su oblasti u kojima će Švajcarska pomagati Srbiju do 2021. godine, u skladu sa novom Strategijom saradnje sa Srbijom koja je danas svečano predstavljena.

Direktor Švajcarske kancelarije za saradnju Ursula Lojbli rekla je da nova strategija predstavlja nastavak uspešne saradnje dve zemlje i da se oblasti na koje se odnosi poklapaju sa prioritetima Vlade Srbije u okviru evropskih integracija.

Kako je istakla, Švajcarska će u narednom periodu ulagati u razvojne projekte u južnoj i jugozapadnoj Srbiji.

''''Mi smo prepoznatljivi po inkluzivnom razvoju, a ovo su regije u kojima je najveće siromaštvo i gde treba najviše ulagati. Imamo partnere u Srbiji kao što su Stalna konferencija gradova i opština i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave'''', rekla je Lojbli.

Predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Švajcarske Rut Huber istakla je da je Švajcarska sa programom razvoja u Srbiji prisutna od 1991.godine i da predstavljanje nove strategije ukazuje na spremnost te zemlje da i dalje podržava Srbiju u njenim naporima na evropskom putu.

Ona je navela da Švajcarska ima specifično iskustvo u oblasti lokalnog razvoja i u segmentu dualnog obrazovanja i da to iskustvo želi da podeli sa Srbijom.

"Imamo dugu tradiciju stručnog obrazovanja, a da bi jedna privreda bila uspešna i da bi se razvijala, nisu potrebni samo oni sa univerzitetskim diplomama, već i sa znanjem iz raznih struka i zanata", naglasila je Huber.

Prema njenim rečima, na snažnu vezu Srbije i Švajcarske utiče i činjenica da u njenoj zemlji živi i radi oko 200.000 državljana Srbije.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević kazao je da ministarstvo na čijem je čelu tesno sarađuje sa Švajcarskom, a posebno u sferi socijalne inkluzije.

"Zahvaljujem Švajcarskoj na pomoći i velikom razumevanju za naše probleme kao što su položaj Roma, koji moramo da promenimo, i migranstka kriza u kojoj se Srbija pokazala kao odgovorna zemlja. Želimo da unapredimo delovanje u tim oblastima i mislim da će ono što ćemo uraditi u narednom periodu istaći Srbiju iznad svih drugih zemalja", rekao je Ðorđević.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak ocenio je da će se novom švajcarskom strategijom saradnje sa Srbijom unaprediti proces reformi javne uprave i lokalne samouprave.

Kako je rekao, Srbija je podrškom Švajcarske agencije za razvoj dobila mogućnost da u 45 jedinica lokalne samouprave unapredi rad poreske administracije.

"Na taj način ćemo se nadovezati na proces ozakonjenja nelegalnih objekata i uvesti ih u registre, a samim tim povećati obuhvat poreskih obveznika", naglasio je Bošnjak.

Dodao je da je značajna i podrška Švajcarske u reformi lokalne samouprave kroz unapređenje međuopštinske saradnje.

On je naveo da će usvajanjem Predloga izmena i dopuna Zakona o lokalnim samoupravama njima biti omogućeno da organizuju zajedničke usluge i dele resurse.

 

Alo.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost