parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

LED SE TOPI NA ARKTIKU: Izbori na Grenlandu sve bitniji!

 

 

 Dok topljenje leda proširuje prostor za prilaz Arktiku, investitori iz Kine i Kanade zainteresovani su za izbore na Grenlandu, zakazane za sledeću nedelju, u nadi da će videti političku volju da se na tom ostrvu ponovo pokrenu programi rudarenja.

 Na Grenlandu se nadaju da će porast cena dobara i usluga privući strane investitore i ubrzati ekonomski rast, kako bi ostvarili dugoročni cilj nezavisnosti od Danske. Nakon što je Grenland ostvario visok nivo autonomije od Danske 2009. godine, vlast se nadala da će doći do rudarskog "buma", međutim zakonska ograničenja i pad cena usluga i dobara osujetile su planove vlasti. Ekonomija se u odsustvu rudarskog "buma" oslonila na ribarenje i danske donacije, a s obzirom na to da bi ove godine trebalo da započne sa radom rudnik rubina i safira, koji vodi norveška "LNS grupa", jer se meštani ponovo nadaju investicijama.

Topljenje leda na Arktiku stvoriće povoljnije uslove za investicije zbog boljeg i šireg pristupa regionu.

 Vlada koja osvoji mandat u utorak, kada su izbori i zakazani, morala bi da odluči da li će se udaljiti od Danske i ojačati veze sa drugim državama, uključujući Kinu. Kina ima interese na Grenlandu, zbog vladinog plana u kojem su iznete ambicije da se formira "polarni put svile" i iskoriste transportne rute stvorene globalnim zagrevanjem. Glavni igrači na političkoj sceni Grenlanda su socijaldemokratska Sjumut partija premijera Kima Kielsena i levičarska, inuitska, Atakatgit partija Sare Olsvig. Prema poslednjim anketama, najizvesniji ishod izbora je da će ove dve partije ostati u koaliciji.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
08:45 TOP - SHOP
09:00 Bolja zemlja
10:40 TOP - SHOP
11:00 FILM
11:55 Vesti
12:05 FILM
12:55 Vesti
13:05 Pazi Paparazzo
14:00 Letnji kamp - Live
16:00 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:10 Glamur
18:35 Upoznajte Parove
21:00 FILM
22:30 Letnji kamp - Nominacije/Izbacivanje
03:00 Posle ručka (R)