Izvor:
21.04.2018 u 18:49
0

POBUNJENICI PREDALI ENKLAVU KOD DAMASKA: Sirijske snage preuzimaju uporišta ekstremista u okolini prestonice!

Sirijska državna televizija javila je danas da su pobunjenici predali enklavu severoistočno od Damaska i da prelaze u oblasti pod kontrolom opozicije na granici sa Turskom.

Ovo povlačenje moglo bi da znači još jednu pobedu sirijskog predsednika Bašara al-Asada, prenosi Rojters.

Za sada, nema komentara s tim u vezi od pobunjenika u istočnom Kalamunu, zavučenoj teritoriji severoistočno od sirijske prestonice.

Asad, uz podršku Rusije i Irana, nastoji da povrati kontrolu nad poslednjih nekoliko pobunjeničkih enklava u blizini Damaska, postigavši zamajac posle poraza u Istočnoj Guti, poslednjem velikom uporištu džihadista nadomak prestonice.

Istočni Kalamun nalazi se 40 kilometara od Damaska i obuhvata nekoliko naselja na planinskom terenu.

Državna televizija navodi da će 3.200 ekstremista i njihovih porodica, kako se očekuje, napustiti to područje i da će biti prebačeni u Idlib i Džarablus, teritorije u rukama pobunjenika na granici s Turskom.

Istovremeno, sirijska vojska i njihovi saveznici pojačali su bombardovanje enklave pod zasedom južno od Damaska, navodi britanska agencija.

Na snimcima države sirijske televizije vide se oblaci dima iznad distrikta Al-Hadžar al-Asvad, dela enklave u kojoj se nalazi palestinski kamp Jarmuk koji je pod kontrolom Islamske države i drugih džihadističkih grupa.

UNRWA, agencija UN koja brine o palestinskim izbeglicama, saopštila je da je duboko zabrunuta zbog sudbine hiljada civila među kojima su i palestinske izbeglice u Jarmuku i okolnim oblastima.

Posle osvajanja istočnog Kalamuna i enklave južno od Damaska, ostaće još samo jedna pobunjenička enklava pod opsadom, severno od grada Homsa, konstatuje Rojters. Međutim, britanska agencija napominje da veliki delovi Sirije na granicama sa Jordanom, Izraelom, Turskom i Irakom ostaju izvan Asadove kontrole.

Ekstremisti drže deo teritorije na jugozapadu i severozapadu, dok milicije na čelu s Kurdima, uz podršku SAD, kontrolišu veliki deo severne i istočne Sirije.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter