Izvor:
25.04.2018 u 19:21
0

TRAMP ZAPRETIO: Katar će izgubiti podršku SAD ukoliko ne pošalje svoje trupe u Siriju!

Izjava predsednika SAD Donalda Trampa o povlačenju američkih trupa iz Sirije, ali i plana da bi njihovo mesto trebalo da zauzmu "zemlje iz regiona, od kojih su neke ekstremno bogate", dovele su Katar u nezavidnu poziciju među "komšijama".

Saudijski ministar spoljnih poslova Adel Džubijer preneo je Trampovu izjavu kao pretnju – da će Katar izgubiti podršku SAD ukoliko ne pošalje svoje trupe u Siriju.

On je naglasio da bi, ukoliko SAD povuku svoje ljude iz baze u blizini Dohe, vlada u Kataru potrajala još jedva nedelju dana.

"Katar mora da pošaje svoje trupe u Siriju pre nego što predsednik SAD ukine zaštitu koju pruža Kataru, a koja se sastoji u postojanju vojne baze na njegovoj teritoriji", rekao je Adel Džubijer.

Šef saudijske diplomatije je to podvukao oslanjajući se na Trampovu izjavu datu tokom zajedničke konferencije sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom u kojoj kaže "Oni ne bi potrajali ni nedelju dana. Mi ih štitimo", u okviru poziva zemljama regiona da se uključe u "ono što se dešava u vezi sa Sirijom".

Al- Udied je trenutno najveća američka vojna baza na Bliskom istoku, a od početka kampenje koalicij predvođene SAD protiv Islamske države, postala je od izuzetne važnosti Amerikancima. U njoj je oko 10.000 američkih vojnika.

Inače, Katar ima prilično malu vojsku, koja broji svega oko 12.000 aktivnih vojnika. Ministar odbrane Katara je u januaru istakao važnost američke vojne baze u njihoj zemlji izrazivši nadu da će ona postati "stalna" naročito nakon raspoređivanja snaga mornarice SAD i obnove mornaričkih luka.

Katar i Sudijska Arabija su u izuzetno zategnutim odnosima koji su kulminirali juna prošle godine kada su saudijci zajedno sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Egiptom i Jemenom prekinuli veze sa Katarom pod izgovorom da podržava terorizam.

Izvor: Kurir
Foto: Twitter/Eric Pannell

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter