Izvor:
02.05.2016 u 21:25
0

DAN SEĆANJA NA HOLOKAUST: Preživeli i dalje čekaju RESTITUCIJU!

Povodom 5. maja, Dana sećanja na holokaust, Svetska jevrejska organizacija za restituciju (WJRO) pokrenula je kampanju na društvenim mrežama kojom poziva na što skorije sprovođenje restitucije imovine koja je oduzeta Jevrejima.

Oni koji su preživeli holokaust upućuju poziv budućim generacijama da nastave borbu za pravdu, a kampanja apeluje i na pojedince i na organizacije da potpišu peticiju na sajtu Change.org.

Peticija je upućena i šefovima 47 potpisnica Terezinske deklaracije da se ispune obaveze proistekle iz ovog dokumenta usvojenog 2009. godine.

U saopštenju WJRO ukazuje se da desetine hiljada preživelih iz holokausta širom sveta provode starost u siromaštvu i još čekaju da vlade širom Evrope obezbede restituciju ili obeštećenje za imovinu koja im je ukradena tokom holokausta.

Dok se svet seća holokausta, apelujem na generacije onih rođenih posle holokausta da se obavežu da nastave bitku koju je naša generacija započela – rekao je preživeli holokausta Jehuda Evron.

Buduće generacije treba da nastave napore da se povrati ono što su nacisti, kao i potom komunističke vlade, nepravedno oduzele od nas i naših porodica i jevrejskih zajednica, dodao je on.

Više od sedam decenija posle holokausta, preživeli i njihovi naslednici više ne treba da čekaju malu meru pravde za krađu koja im je učinjena. Tražimo od vlada u Evropi da reše ova pitanja tako da preživeli holokausta mogu da žive dostojanstveno i da jevrejske zajednice u Evropi mogu da se održe i revitalizuju – rekao je Gideon Tejlor, predsedavajući operacija WJRO.

Među 47 zemalja koje su potpisale Terezinsku deklaraciju nalazi se i Srbija.

Tanjug
Foto: Facebook/worldjewishrestitutionorganization

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter