Izvor:
08.05.2018 u 21:32
0

KIM DŽONG UN: Severna Koreja posvećena denuklearizacij!

Kineski državni mediji izvestili su da je sevrnokorejski lider Kim Džong Un rekao predsedniku Kine Si Ðinpingu tokom susreta da je njegova zemlja posvećana denuklearizaciji i nema poterbu da poseduje nuklearno oružje ukoliko "relevantna strana" odustane od "neprijateljske politike i bezbednosnih pretnji" misleći pri tom na SAD.

– Nadam se da ćemo izgraditi uzajamno poverenje sa SAD kroz dijalog – rekao je Kim.

Prema njegovim rečima, političko rešenje tenzija na Korejskom poluostrvu i denkulearizacija treba da se rešavaju u fazama uz saglasnost svih. Kina je prethodno saopštila da se kineski predsednik Si Ðinping sastao sa liderom Sevene Koreje Kim Džong unom u Dalianu, na severu Kine. Do susreta je došlo u ponedeljak, što je drugi sastanak njih dvojice, nakon Kimove posete Pekingu u martu navodeći da je susret upriličen u vreme kada se Kim priprema za istorijski susret sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Tramp i Kim verovatno će se sastati u Singapuru sredinom juna, naveli su južnokorejski mediji. Tramp je prvobitno imao na umu da se sastanak održi u demilitarizovanoj zoni, na granici dveju Koreja, međutim, SAD i Severna Koreja su, kako tvrde neimenovani izvori agencije Jonhap i lista "Čosun", odabrali Singapur.

Sastanak Trampa i Kima je pomeren za treću nedelju juna, delom zbog samita G7, koji će biti održan u Kanadi 8. i 9. juna. I dalje postoji mogućnost, zbog Trampove nepredvidivosti, da će se sastanak održati u selu Panmundžom u demilitarizovanoj zoni. Tramp je u petak potvrdio da je mesto i vreme sastanka sa Kimom dogovoreno, ali nije pružio više detalja, rekavši samo da će sve biti objavljeno uskoro.

Mediji u Japanu i Južnoj Koreji spekulisali su ko je bio u avionu koji je u ponedeljak iz Severne Koreje sleteo na kineski aerodrom Dalian, navodeći da bi to mogao da bude i severnokorejski lider Kim Džong un zbog jakih mera obezbeđenja oko aerodroma. Avion je sleteo na kineski aerodrom u ponedeljak, a sumnje je podstaklo to što tog dana nije postojala redovna avio linija iz Severne Koreje za Kinu.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter