Izvor:
07.08.2016 u 18:39
0

NEVEROVATNA PRIČA: Naučnik pogubljen zbog odavanja poverljivih informacija

Iranske vlasti su pogubile nuklearnog naučnika Šahrana Amirija pošto je osuđen za odavanje "izuzetno poverljivih" informacija Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je danas portparol iranskog Ministarstva pravde Golamhosein Mohseni Edžeje.

Šahram Amiri je obešen zato što je otkrio poverljive informacije neprijatelju (SAD) – rekao je Edžeje, a prenela agencija AFP.

Amiri je nestao u Saudijskoj Arabiji u junu 2009. godine, a pojavio se godinu dana kasnije u SAD-u. Po njegovom povratku u Iran zvaničnici te zemlje su ga dočekali sa dobrodošlicom, ali je kasnije bilo malo informacija o njegovoj sudbini.

Amirijeva porodica je juče rekla za BBC da je taj naučnik, koji je uhapšen 2010. godine, pogubljen vešanjem. Prema rečima Amirijeve majke, njegovo telo je dopremljeno u rodni grad, a na vratu su se videli tragovi konopca na osnovu kojih se može zaključiti da je on obešen.

Amiri je držan na tajnoj lokaciji u Iranu nakon povratka iz SAD, gde ga je, kako je tvrdio, nasilno otela CIA. Prema nekim navodima, on je bio veoma dobro upućen u iranski nuklearni program. Amiri je rođen 1977. godine, a nestao je posle hodočašća u Meki 2009. godine.

Pojavio se u SAD godinu dana kasnije rekavši da je kidnapovan i da ga je CIA podvrgla "intenzivnom psihološkom pritisku da otkrije osetljive informacije". Američki zvaničnici tada su rekli za BBC da je Amiri prebegao slobodnom voljom i da je pružio Americi "korisne informacije".

Kasnije je objavljeno da je po povratku u Teheran osuđen na dugododišnju kaznu zatvora. Njegova porodica je potvrdila u to vreme da je u zatvoru i da strahuje za njegov život.

Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter