Izvor:
13.05.2018 u 18:33
0

SAMIT U SOFIJI U SENCI TRAMPA: EU bi mogla da propusti priliku da poboljša odnose sa Zapadnim Balkanom!

Evropljani će na samitu u Bugarskoj pokušati da udahnu nov život odnosima sa zapadnim Balkanom, koji bi mogli da ostanu u drugom planu u odnosu na raspravu o diplomatskim izazovima koje američki predsednik Donald Tramp ima sa EU.

Sastanak evropskih lidera sa liderima šest zemalja – Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom i Kosovom – ima za cilj "uspostavljanje bliskih veza" sa regionom u kojem Rusija pokušava proširiti svoj uticaj. Međutim, 28 članica EU će, kako je planirano, u sredu uveče u Sofiji prvo raspravljati o odgovoru na odluke SAD da se povuku iz iranskog sporazuma o nuklearnom pitanju i da ne dodele trajno izuzeće EU iz iz taksi na uvozni čelik i aluminijum.

Pitanje Kosova je "naročito kompleksno za EU i Unija je "zabrinuta zbog stalnih zastoja u normalizaciji odnosa Srbije i njene bivše pokrajine". U nacrtu zaključaka samita države članice ponavljaju "nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi" balkanskih zemalja, ali pažljivo izbegavaju upotrebu reči "pristupanje" ili "proširenje".

Naglašava se i potreba za poboljšanjem "povezanosti" kroz ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu, razmenu u oblastima obrazovanja i kulture, kao i jačanje veza pred "zajedničkim izazovima" poput bezbednosti i migracija. U zaključcima se ne pominje pitanje ruskog uticaja na Balkanu, ali se navodi spremnost da se sa balkanskim zemljama sarađuje "u borbi protiv dezinformacije i drugih hibridnih aktivnosti". Rusija je u poslednjih nekoliko godina povećala medijsko prisustvo u regionu Balkana, ali njen uticaj nije konkretizovan na političkom ili ekonomskom planu. Proruski kandidati nisu uspeli da osvoje vlast u Crnoj Gori, koja se prošle godine pridružila NATO uprkos protivljenju Moskve. U Makedoniji, nacionalistički kandidat koji je imao podršku Moskve izgubio je od prozapadnog kandidata na izborima.

U Srbiji se Rusija oduvek smatrala važnim saveznikom, ali nivo ruskih ulaganja ostaje simboličan u poređenju sa ulaganjima iz EU i njenih država članica.

Izvor: Kurir
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter