Izvor:
18.05.2018 u 00:38
0

MAKRON: Francuska želi da ima suverenu i jedinstvenu Evropu!

Predsednik Francuske Emanuel Makron istakao je da želi Zapadni Balkan „usidren“ u EU, jer bi bilo jako loše za Uniju, ako bi se taj region okrenuo Rusiji ili Turskoj, i posebno pohvalio Srbiju i Crnu Goru za postignuti napredak u približavanju Uniji.

Makron je, na konferenciji za štampu po završetku Samita EU-Zapadni Balkan u Sofiji, kazao da Francuska želi da ima suverenu i jedinstvenu Evropu, a da Zapadni Balkan treba da bude usidren u Uniji, jer bi po istoriji mogao da se okrene Rusiji i Turskoj, što bi bilo loše po EU.

– Moramo da usidrimo Zapadni Balkan u EU, da to činimo snažno i sa jasnom strategijom – naglasio je on.

Podvukao je da proces pristupanja ne može da se vodi bez uslova.

– Zbog toga sam se izjasnio da treba dati jasnu perspektivu regionu i nagraditi one koji napreduju i transformišu zemlju. Ne mogu da se negiraju ostvareni napredak poslednjih meseci u pojedinim zemljama, kao što su Srbija i Crna Gora, ali i Makedonija i Albanija koje žele da pregovaraju sa EU – rekao je on.

Makron je podvukao da se, prema njegovom mišljenju, ne mogu otvoriti pregovori bez uslova, pre svega po pitanju migracije i borbe protiv korupcije. To, prema njegovim rečima, mora a se postavi kao uslov pre početka pregovora.

– Treba uputiti jasan signal ohrabrenja, ali is a jasnim porukama i zahtevima. Proces proširenja može da se završi pristupom samo ako se i EU reformiše – ocenio je on.

EU, kako je podsetio, danas ima 28, a sutra već 27 članica, a u aktuelnoj situaciji ne može da donosi strateške i snažne odluke.

– Ako želimo snažniju i bilju EU moramo da modernizujemo Uniju i evrozonu – poručio je Makron.

On je preneo da je danas vođena duga diskusija o Zapadnom Balkanu, temi o kojoj su razmenjena jasna, precizna mišljenja sa svim zemlajma regiona.

– Srže diskusije se odnosio na povezivanje i bezbednost. Konkretne projekte iz tih oblasti podržava Francuska, posebno u razvoju infrastrukture, digitalizacije i inicijative za povećanje bezbednosti društva. O mnogim projektima biće detaljnije reči na skupu u julu u Londonu -objasnio je on.

Naglasio je da se u međuvremenu, bez odlaganja, treba osnažiti saradnja sa zemljama Zapadnog Balkana, pre svega u oblasti bezbendosti i infrastrkture.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/Printscreen/EmmanuelMacron

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter