Izvor:
09.08.2016 u 13:44
0

JAPAN: U Nagasakiju obeležena 71. godišnjica pada atomske bombe

U japanskom gradu Nagasakiju je danas obeležena 71. godina otkad je taj grad uništen kad su u Drugom svetskom ratu SAD na njega bacile atomsku bombu.

Više hiljada ljudi, uključujući preživele i rođake žrtava, prisustvovalo je obeležavanju, tokom kojeg je tačno u 11,02 časova, kad je na današnji dan pre 71 godinu pala bomba, obeležen minut ćutnje, prenela je agencija AFP. U eksploziji bombe je poginulo oko 74.000 ljudi, dok su još hiljade njih preminule narednih meseci i godina od posledica radijacije.

Atomska bomba je bačena na Nagasaki tri dana nakon što su američke snage po prvi put u istoriji bacile taj tip bombe, i to na japanski grad Hirošimu, pri čemu je poginulo ukupno 140.000 ljudi.

Gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue je pohvalio posetu američkog predsednika Baraka Obame Hirošimi ranije ove godine, što je bila prva poseta nekog predsednika SAD tom gradu.

Poznavanje činjenica predstavlja osnovu za početak razmišljanja o budućnosti bez nuklearnog oružja – rekao je Taue i pozvao i druge svetske lidere da posete njegov grad.

Japanski premijer Šinzo Abe je u govoru u Nagasakiju pozvao svetske lidere da poštuju globalni Sporazum o neširenju nuklearnog oružja.

Ne smemo da dozvolimo reprizu užasnih događaja iz Hirošime i Nagasakija, koji su se dogodili pre 71 godinu – istakao je Abe.

Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter