Izvor:
20.05.2018 u 02:23
0

VATRENI GOROSTAS NA HAVAJIMA GUTA SVE PRED SOBOM: Lava iz vulkana Kilauea uništava naselja!

Lava iz vulkana Kilauea na Havajima uništila je još četiri kuće u blizini naseljenog dela Velikog ostrva na kojem je već uništeno nekoliko objekata.

Okružni Sektor Havaja za civilnu odbranu je izvestio da se erupcije iz pukotina zemlje nastavljaju u području Lanipunija Gardens što vodi do daljeg razlivanja lave. Zvaničnici su naveli da je nekim stanovnicima rečeno da se pripreme za dobrovoljnu evakuaciju ukoliko glavni autoput bude ugrožen.

U kratkoj erupciji koja se dogodila nekoliko sati ranije, vulkan Kilauea je izbacio oblak pepela do 2.133 metra u vis. Oko 40 kuća izolovano je u novougroženoj oblasti kod mesta Leilani Estejts i Lanipunija Gardens, u kojima je lava u protekle dve nedelje već uništila 40 objekata, među kojima 26 kuća. Zvaničnici su koristili helikoptere kako bi procenili koliko ljudi se i dalje nalazi u oblasti kojoj preti ponovno izlivena lava, a tada su evakuisane četiri osobe.

Havajska služba civilne odbrane saopštila je ranije da policija, vatrogasci i trupe Nacionalne garde obezbeđuju zonu Velikog ostrva i sprečavaju ljude da u nju uđu, a lokalne vlasti su pozvale stanovnike da se pripreme za potencijalne evakucije.

Inače, neizvesno je kada će se vulkan smiriti.Vulkan na Velikom ostrvu eksplodirao je u četvrtak, pri čemu je, više stotina metara uvis, izbacio pepeo i kamenje.Naučnici kažu da je to bila najsnažnija erupcija proteklih dana, iako je trajala svega nekoliko minuta, a dogodila se dve nedelje nakon što je vulkan počeo da izbacuje lavu ka naseljima oko 40 kilometara istočno od kratera.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscren

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter